Коронавирусът разрушава хемоглобина в кръвта

Китайски учени са установили разрушаване на хемоглобина в кръвта на заразени с коронавирус. Проучването е публикувано в ChemRxiv.

Голяма част от заразените с SARS-CoV-2 пациенти показват рязък спад на хемоглобина - протеин, необходим за газообмена в белите дробове. Създаденият модел за развитието на болестта показва, че хемоглобинът не се атакува от вирусни частици, а от вирусни протеини. По-специално, протеините изместват желязото от хема и свързват порфирина. Атакуваните белодробни клетки реагират на проникването на вируса чрез увеличаване на възпалението.

Учените са обнадеждени, че ако техният модел е правилен, тогава редица лекарства могат ефективно да се справят с опасното заболяване. По-специално хлорохинът, използван за борба с маларията, може да защити хемоглобина от атаката на вирусни протеини. Антивирусното лекарство фавипиравир е в състояние да инхибира свързването на протеини и да предотврати навлизането на вируса в здрави клетки.

Учените подчертават, че изводите им все още не са потвърдени от други лаборатории и се предлагат само за академична дискусия. Поради страничните ефекти и алергичните реакции на лекарства като хлорохин, консултирайте се с квалифициран лекар за лечението и не приемайте лекарства самоволно, предупреждават учените.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини