Гръден имплант спаси живота на жена, като промени траекторията на куршум

Учени съобщиха за първия документиран случай в медицинската литература, при който силиконов гръден имплант е променил траекторията на куршум и по всяка вероятност е спасил живота на жена.

Страховитият инцидент, който, за щастие, не се оказва фатален, се случва в Онтарио, Канада. Стрелецът не е идентифициран, а огнестрелното оръжие – все още не е открито.

Това, което знаем по случая обаче е, че 30-годишна жена със силиконов имплант в гърдите е била простреляна на обществено място през нощта. „Пациентката твърди, че е ходила по улицата, когато внезапно е усетила топлина и болка в лявата част на гръдния кош“ – казва изследователският екип, ръководен от пластичния хирург Жанкарло Макевеню.

След като е откарана в болница, състоянието на жената е било стабилно. Тя не е имала други наранявания, освен входна рана в горната част на лявата ѝ гърда. След като я преглеждат, лекарите установяват, че куршумът, който най-вероятно е навлязъл през лявата гърда и е преминал през дясната гръдна стена, където в края на краищата е спрял, е все още в тялото ѝ. И двата импланта са били засегнати.

Хирурзите отстраняват повредените импланти и изваждат куршума, който е предоставен на полицията. След успешната операция медицинският екип използва клиничните доказателства, за да реконструира пътя на куршума през тялото на пациента и нейните гръдни импланти. Според изследователите куршумът е щял да засегне директно сърцето на жената, но силиконът в лявата гърда до голяма степен е променил траекторията му.

Въпреки че хипотетичната роля на гръдните импланти в забавянето на скоростта на куршум е проучвана и преди, изследователите твърдят, че конкретният случай е първият, при който виждаме множество доказателства, които потвърждават, че това в действителност може да се случи.

Изследването е публикувано в Plastic Surgery Case Studies.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини