Йод в храната - защо ни е нужен?

Йодът е минерал, който е жизненоважен за правилното функциониране на щитовидната жлеза, а тя има една от водещите роли за работата на целия организъм. От нея зависи обмяната на веществата на цялото тяло, костното здраве, имунният отговор и дори развитието и състоянието на центраната нервна система. С негово участие се преобразува тиреостимулиращия хормон (TSH) в трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Близо четири пети от йода в организма ни се намира в щитовидната жлеза. Останалото се съдържа в кръвта, мускулите, яйчниците при жените...


Въпреки че йодният дефицит като проблем при населението е решен с йодирането на солта преди десетилетия, от такъв страдат милиарди хора по света. Засегнати са повече жените, заради което се препоръчва при възраст над 50-55 години изследване на щитовидните хормони с профилактична цел. 


Препоръчителните количества йод, които трябва да приемаме с храненето си през деня след 14-годишна възраст е 150 микрограма и за двата пола. Нуждите от него нарастват при бременност и кърмене, съответно на 220 и 290 микрограма.


Освен йодираната сол, най-добър изтоник на минерала са морските дарове. Йод се намира и в други храни, но количеството му зависи много от това колко богата на него е била почвата, от където идва растителната продукция или е хранен добитъкът. 

С кои продукти колко йод можем да си осигурим?

Например 1 грам морски водорасли съдържа от 16 до 2982 микрограма йод. Грам и половина йодирана сол осигурява 71 микрограма йод, което се равнява на приблизително половината от дневните нужди.


Приблизително 100 микрограма могат да се получат от 100 грама печена треска. От едно яйце – 24 микрограма. Йод се съдържа в млякото, прясно и кисело, и в млечните произведения в различно количества. Една чаша мляко може да има 56-88 микрограма. Колкото по-твърдо е сиренето, толкова йодът в него е по-нисък. Бялото сирене има повече йод от кашкавала.

Йод се намира още в скаридите, риба тон, сушените сини сливи, както и в някои обогатени на минерала хлебни изделия.


Минералът често присъства в храната ни не в „чист вид“, а под формата на калиев или натриев йодид. 


Йодът е от тези минерали, които са „нож с две остриета“

За организма ни е неблагоприятен както неговият дефицит, така и високите дози. Например максимално високата доза, която може да се приема на ден е 1100 микрограма при възрастни и не повече от 200 – 300 микрограма на ден при деца на възраст до 8 години, което трябва да е консултирано от лекар специалист. 


Прекалено високите дози йод могат също да доведат до тиреоидни проблеми – дисфункция на щитовидната жлеза, гуша, тиреоидит и дори рак.
Например при наличие на автоимунно заболяване, какъвто е тиреоидитът на Хашимото, дори при хипофункция на щитовидната жлеза, не се препоръчва прием на йод. Ето защо приемът на хранителни добавки, богати на йод, трябва да се съгласува с проследяващия специалист при доказано заболяване на щитовидната жлеза. 

Взаимодейства с лекарства

Трябва да се знае и че хранителните добавки, съдържащи йод, взаимодействат с някои лекарства. Такива са лекарствата при хипертиреодизъм; инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), диуритеци, съдържащи калиев йодид, варфарин и други кръворазреждащи медикаменти, амиодарон. 


При перкомерен прием на йод се описват следните симптоми: парене в устата, гърлото и стомаха, повишена температура, коремна болка, гадене, повръщане, диария, слаб пулс, кома. Тези случаи са редки и се дължат на отравяне с минерала. 


Защо дефицитът на йод е проблем?

Такъв дефицит се получава при прием на йод под 100 микрограма. Тогава организмът реагира със завишени стойности на TSH. Хипотиреоидизъм се развива при йод под 10-20 микрограма на ден и очевидно подуване на гушата в областта на щитовидната шлеза. 


Дефицитът на йод е фатален при бременност, тъй като влияе неблагоприятно на развитието на ембриона и плода и се отразява на умственото, физическо и неврологично развитие на бъдещото дете. Недостигът на йод при децата се отразява на интелектуалното им развитие.


Като признаци за недостиг на йод са наблюдавани: необяснима умора, склонност към депресия, косопад, слаба коса, суха кожа, необяснимо покачване на теглото, зиморничавост, запек. Някои се оплакват от болки в гърлото, дискомфорт при преглъщане и дишане.


За какво още се използва йодът?

Натриевият йодит се употребява за почистване на рани; йодната вода се прилага за изплакване при възпаление на устната кухина след химиотерапия; съобщават се за ползи от йоден душ като медикамент за облекчаване на симптомите при вагинит. Калиевият йодит помага за намаляването на натрупания радиоактивен йод в щитовидната жлеза след излагане на радиация.


При всички случаи полезен за здравето може да бъде съдържащият се в храната йод, като част от разнообразната балансирана диета.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини