Коронавирусът отслабва от слънчевата светлина, горещината и влажността

Новият коронавирус изглежда отслабва бързо под въздействието на слънчевата светлина, горещината и влажността, установи
проучване на специалисти от дирекцията по наука и технологии на министерството на вътрешната сигурност на САЩ, предаде Ройтерс.

Правителствените учени смятат, че вирусът преживява най-добре на закрито и когато е сухо и губи потенциала си с покачването на температурите и влажността на въздуха, особено ако е изложен на слънчева светлина, съобщи Уилям Браян, и.д. директор на дирекцията.

"Най-бързо вирусът умира при наличието на пряка слънчева светлина", съобщи той на брифинг в Белия дом. Откритието на екипа увеличава надеждите, че коронавирусът ще имитира поведението на други респираторни заболявания като грипа, които традиционни са по-слабо заразни при топло време.

Коронавирусът обаче е доказал ефекта си на висока смъртност в топли страни като Сингапур, което поражда въпроси за въздействието върху него на фактори от околната среда, отбелязва агенцията.

Браян каза още, че върху гладки повърхности като неръждаема стомана например, коронавирусът губи силата си след 18 часа в тъмна среда с ниска влажност. В среда с висока влажност полуживотът му спада до 6 часа, а когато е поставен в условия на висока влажност и слънчево греене, полуживотът на коронавируса е две минути, уточни Браян.

Изследователите са установили подобен ефект на коронавируса във въздуха, симулирайки кашляне и кихане, с които обикновено се разпространява заразата. В тъмна стая вирусът запазва полуживота си за час. Но когато е на слънце, той губи половината от силата си в рамките на 90 секунди.

Учените са открили също, че изопропиловият алкохол е по-ефикасен дезинфектант от белината, съобщи директор Браян.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини