Смехът лекува като физкултура

Безгрижният и чест смях е толкова полезен за тялото, колкото и сравними по продължителност физически упражнения, съобщава ScienceDaily.

Изразът на искрена радост (за разлика от ехидния или насилен смях) се смята за положителен стрес (евстрес) и влияе здравословно по няколко начина. Смехът модулира действието на ключови хормони и мозъка с положителен краен резултат.

Всичко започва през 70-те г. на миналия век, когато пациент с автоимунно заболяване се заема самостоятелно със смехотерапия, а медицинското наблюдение от специалисти онемява - болестта влиза в ремисия.

Докторите Бърк и Тан от Калифорния продължават изследванията в тази посока вече 20 г. И твърдо установяват, че веселият смях оптимизира редица телесни функции. Учените доказват, че смешковците регулират добре работата на жлезите с вътрешна секреция. Приятното упражнение води до спадане на равнищата на кортизол и епинефрин в кръвта - с резултат понижаване на стреса. Смехът влияе благотворно и на имунната система, като увеличава производството на антитела и активира защитните клетки на организма - онези, които се борят с раковите клетки.

Повтарящият се смях действа на тялото като умерено физическо упражнение, заключават Бърк и Тан, които наричат лекарствената форма на смеха Laughercise©. Церът подобрява настроението, намалява хормоните на стреса, снижава кръвното налягане и лошия холестерол и увеличава добрия (HDL).

Медиците са стигнали до изводите си след експеримент, в който участниците трябвало да гледат комедийни и стресиращи програми. Започвали с касапницата от първите 20 минути на филма "Спасяването на редник Райън". Смешното лекарство било по избор на пациента - ефектът, съобразен с личния вкус, бил по-голям.

Гледането на смешните сцени водело до отделяне на хормона на глада - грелин, точно като при физкултура. Така се появила и нова възможност за лекуване на стресови психосъстояния, при които хората губят апетит и се топят от неадекватно хранене.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини