Учени в Китай откриха следи от коронавируса в болнични аерозоли

Медици и молекулярни биолози от Ухан, Китай, откриха значителен брой фрагменти от РНК на вируса SARS-CoV-2 в капчици аерозоли в болниците на града, съобщи ТАСС.

Находката показва, че Ковид-19 може да се разпространява по аерозолен път, пишат учените в статия в Nature.

"Не сме проверявали дали подобни аерозоли заразяват човека, но предполагаме, че представляват още един канал за предаване на вируса. От друга страна наблюденията ни показват, че индивидуалните защитни средства, вентилацията в стаите и редовната им дезинфекция значително понижават концентрацията на SARS-CoV-2 в аерозолните частици", пишат учените.

От първите дни на епидемията от новия коронавирус в Ухан учените се опитват да разберат как се разпространява патогенът. Първоначално биолозите смятаха, че SARS-CoV-2 може да се предава само чрез пряк телесен контакт, подобно на вируса на атипичната пневмония ТОРС или на близкоизточната треска, но впоследствие се оказа, че това не е така.

Стана ясно, че Ковид-19 може да се предава от човек на човек както при пряк контакт, така и по въздушно-капков път и при контакт със заразени предмети. Освен това много китайски специалисти и европейските им колеги предполагаха, че вирусът може да попадне в аерозолни капчици, издишвани от носителите на SARS-CoV-2 и така да прониква в белите дробове на други хора.

Биолози от университета в Ухан, Китай, и техни колеги от Хонконг и други градове в Китай са проверили тази теория, като анализирали образци от аерозоли, събрани от лекари от Народната болница в Ухан и полевата болница, построена в първите дни след разразяването на епидемията от новия коронавирус в града. Образците са събрани не само от помещенията, където били хоспитализирани вирусоносителите, но и в други части на болниците, включително коридори, лични кабинети на лекари и на други места, където вирусът не би трябвало да е достигал.

Анализът на пробите показал, че фрагменти от РНК на вируса присъствали във всички тях и особено на места, където се събирали много хора като тоалетни и съблекалните, където лекарите сменяли облеклото си. Части от генома на коронавируса имало и в дребни, и в по-едри аерозолни частици, но най-висока била концентрацията им в капки с диаметър 0,25-0,5 микрометра.

След въвеждането на строги санитарни мерки, концентрацията на частици от вируса SARS-CoV-2 рязко намаляла във всички части на болниците, което според учените е част от причините ограничаването на епидемията в Ухан и провинция Хубей да се осъществи бързо

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини