Няма друг такъв ресторант по света

Изображение 1 от 4

    В Швеция имат много по-либерален подход що се отнася до предпазните мерки за разпространението на новия коронавирус. Правителството призовава хората към социална дистанция, но не налага строги забрани. Страната се надява, че този метод ще й помогне да постигне стаден имунитет и скоро всички шведи ще придобият естествена имунизация срещу вируса.

    Докато баровете, ресторантите и кафенетата в Швеция продължават да обслужват клиенти, повечето от тях все пак са намалили броя на масите си, за да се спазва препоръчителната социална дистанция.

    Един ресторант обаче приема концепцията за социално дистанциране на съвсем друго ниво: той ще обслужва само един клиент на ден, седнал на маса за един насред пустошта и то без да има пряк контакт с келнер или друг човек.

    Ресторантът, наречен Bord för En ( в превод "маса за един"), трябва да отвори на 10 май и да работи до 1 август.

    Идеята за подобен тип ресторант идва на двойката Расмус Персон и Линда Карлсон, след като обядват с родителите на Линда. За да спазват препоръките за социално дистанциране и случайно да не заразят близките си, Расмус, който е бивш готвач, приготвя храната и я поднася на родителите на половинката си през прозорец към поставена маса навън, като за целта използва кошница и въже.

    Така те решават да разпространят идеята си не само сред своите близки. За целта отварят "единствения в света безопасен ресторант, в който няма риск от заразяване с COVID-19", просто защото няма други хора в ресторанта и никакъв контакт с персонала.

    Расмус и Линда правят уебсайта на Bord för En още същата вечер. Концепцията е проста: една маса, един стол в средата на полето във Вермланд, Швеция. Вместо келнер, храната се доставя направо от кухнята с кошница, прикрепена към въже, като на ден само един единствен гост ще може да се наслаждава на ресторанта и специалитетите му.

    "Искаме да се концентрираме върху единствения си клиент при приготвянето на гозбите му. Това е и единственият начин да контролираме ситуацията, като гарантираме на госта си, че няма риск от заразяване с COVID-19", казва Линда. Добавя, че тя и половинката ѝ лично се ангажират да почистват и дезинфекцират всичко в ресторанта.

    Според Линда всяко хранене ще включва тристепенно меню, създадено от Расмус, към което ще бъдат включени и специални напитки по рецепта на Джоел Содербак. Последният е известен с многото си барове от висок клас в Швеция, включително Tjoget, който е в списъка на "50-те най-добри бара в света".

    И напитките, и храната ще бъдат сезонни, като всичко ще се отглежда на местно ниво и ще се предлага в зависимост от наличното в момента. Най-хубавото от всичко е, че подобен лукс няма да струва скъпо, защото Линда и Расмус са решили да оставят всеки гост да реши колко иска да плати за това, което е получил, пишат от Insider.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини