Диабетиците са в риск, да се явят при ендокринолог, призова д-р Анна-Мария Борисова (видео)

Искам да се обърна към всички болни от диабет, които не се явяват в кабинетите на ендокринолозите. Това каза д-р Анна-Мария Борисова, председател на българското дружество на ендокринология. Става дума за половин милион българи, уточни тя, които сега са в риск.

Принципно диабетиците са склонни към инфекции, поради високата кръвна захар. По принцип те са склонни да развиват и COVID-19, но се добавя и стресът – стресовите хормони спират инсулина и състоянието се влошава. Застоелият живот пък води до повече килограми, а кръвното става по-високо, изброи лекарят пред Нова телевизия.

По думите на Борисова, много колеги ѝ се обаждали, че не са виждали никога толкова много тежки кетоацидози. Затова тя иска диабетиците да отидат при лекарите, да бъдат проверени бъбречната им функция и сърдечната дейност и да бъдат приети в болница при нужда.

Има изследвания, сочещи, че COVID-19 може да предизвика диабет, потвърди експертът, но това са наблюдения.

В момента акцентът е върху белтъчният прием, каза д-р Борисова. Тя подчерта значението на дефицита на витамин D. Само 20% от хората в България нямат недостиг на витамин D през зимата, каза експертът.

Тя е категорична и че носенето на маски помага срещу коронавируса, което онагледи с диаграма за ефекта. Не е съгласна, че овлажняването на маските може да е проблем.

За финал Борисова изказва възхищение от работата на Националния оперативен щаб и генерал-майор Венцислав Мутафчийски, когото не е познавала лично. За доц. Атанас Мангъров не изказа адмирации. "Не може лекар да казва старите хора да умрат", поясни д-р Борисова.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ме
    Местен каун
    2 0
    11:09, 4 май 2020
    Това интервю на кръстовище ли е дадено или на кръстопът?
Последни новини