Все повече малки деца боледуват от диабет, сочат данните на неправителствена организация

Все повече малки деца - под петгодишна възраст, боледуват от диабет, сочат данните на неправителствената организация за помощ на деца с диабет Child Diabetes Fund, цитирани от АФП и БТА. Според доклада на организацията случаите на диабет тип 1 в Швеция са се увеличили през последните години и пандемията от КОВИД-19 би могла да бъде обяснение за това. 

Сравнението на данните от 2018 г. (283 деца)  и тези от 2022 г. (460 деца) показват увеличение с 62 процента на малките пациенти, нуждаещи се от лечение. Почти една трета от децата имат нужда от интензивна грижа.

Диабет тип 1 е автоимунно хронично заболяване, което засяга все по-малки деца, се казва в доклада. 

Вирусните инфекции често предхождат диабет тип 1, се казва още в доклада на организацията, която свързва увеличението на случаите в Швеция с пандемията от коронавирус. Малките деца, заразени с вируса, са по-предразположени към развитието на диабет, ако майката не е боледувала от КОВИД-19 преди раждането. Ако майката е боледувала или е била ваксинирана, рисковете са по-малки. При някои деца вирусът явно потиска развитието на антитела, се казва в доклада. 

Дори преди началото на пандемията броят на случаите на диабет тип 1 е бил увеличен. През последните десетилетия се наблюдава бавна прогресия , която би могла да бъде свързани с други вируси, предизвикващи хрема. 

Връзката между случаите на диабет и КОВИД-19 може да изгуби силата си при постепенното придобиването на имунитет от човешката популация. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини