Броят на заразените медици се дължал на липсата на предпазни средства в началото, според председателя на БЛС

"Не бива да се успокояваме, нищо не е свършило. Докато кризата не отшуми изцяло, поне на този етап, защото тя ще остане, ще трябва да свикнем да живеем в с нея."

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му броят на заразените медици в момента се дължи на началото на епидемията, когато не е имало достатъчно предпазни средства.

Припомняме, че 177 медици са заразени с COVID-19 у нас до момента.

Д-р Маджаров отбеляза, че се прави всичко възможно, за да имат ясна представа как стоят нещата с личните предпазни средства.

Открихме телефон за сигнали, стартирахме анкета, в която призоваваме да се включат максимален брой от колегите. Целият свят беше изправен пред криза за лични предпазни средства в началото на тази епидемия. И в България не достигаха такива. Това, което виждаме в момента, вероятно е опашка от началото, поясни председателят на БЛС.

Всички трябва да помним, че това е инфекция, която е опасна. Още повече опасна за колегите, които работят на предния фронт. Не бива да се подценява по никакъв начин, подчерта той.

Според д-р Маджаров вероятността за заразяване на медиците, които работят под натоварване, е голяма, затова не бива да се неглижират мерките за лична защита.

Той посочи още, че семействата на починалите медици при тези два случая ще бъдат подпомогнати със сумата от 5000 лв.

"Надявам се да бъдем свидетели в бъдеще на по-малко трагични случаи", добави председателят на БЛС.

Източник: bgOnAir

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ле
    Лекар
    2 0
    13:45, 4 май 2020
    Ама нали лекарите подадоха в писмен вид исканията си в сайта на РЛС и РЗИ.И какво от това.Едни получиха нещичко.А другите нищо и въпросът приключи.Освен ОПЛ,има и специалисти в доболнична помощ,сестри...
Последни новини