Скандален филм показва как всъщност се правят соларни панели и електромобили (видео)

Еко и зелени активисти поискаха да бъде забранен новият документален филм на Майкъл Мур. 

Творбите на Майкъл Мур често са насочени към глобализацията и капитализма. Този път 66-годишният американски документалист, автор и активист представи новата си работа в Деня на Земята и това беше студен душ за мнозина.

В "Планетата на хората" - с множество интересни интервюта и кадри "зад сцената" на зелени инициативи, научаваме колко различна може да се окаже истината от широко проповядванните устойчиви възобновями зелени еколокогични лозунги.

Документалният филм "Планета на хората“ се осмелява да каже, че ние губим битката за спиране на климатичните промени на планетата Земя, защото следваме лидери, които са ни повели по грешния път - разпродажба на зеленото движение на финансови интереси и корпоративна Америка. Този филм е призив към пробуждане към реалността, с която се страхуваме да се сблъскаме, пише Мур. 

Гигафабриката съвсем не се захранва от соларните панели, с които е покрита. Нито тя, нито което и да е друго производство не е изключено от националната електрическа мрежа. Да, и зелените сгради на Apple се захранват с ток от мрежата. На зелено събитие, в което участват производители на соларни панели, сцената се захранва с дизелови генератори. И още, и още - от първо лице, от самите фирми и създатели на зелени рекламни кампании - пред камерата... 

Филмът е на английски, със субтитри на френски и португалски. Предлагаме ви да гледате една част от него без какъвто и да е текст. И няма нужда от думи, в нея е заснет процеса на създаването на соларните панели и вятърните турбини. Виждаме го от самото му начало, от добива на всички онези химични елементи и съединения, които участват в процеса, наречен от експертите "един от най-токсичните".

Все пак добре е да гледате отначало (тук е целия филм, който разбуни духовете) - една различна гледна точка за най-актуалната тема във времето, в което ни е писано да живеем на планетата Земя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини