100 г семки са полезни за сърцето и настроението

50 грама слънчогледово семе осигурява потребностите на организма от витамин Е, един от най-силните антиоксиданти. Наличието му в семките ги прави здравословна храна за сърцето. Стига да се хапват в разумни количества, разбира се. Витамин Е предотвратява развитието на атеросклероза и способства да се запази нормалната функционалност на сърдечния мускул. При консумация от 100 г дневно може да се предотврати не само натрупването на мастни плаки в артериите, но и да се подобрят стойностите на холестерола в кръвта. 


Друг ценен елемент в слънчогледа е магнезият. Той има свойството да успокоява мускулната болка, задъхването, умората. Действа благоприятно при нервно напрежение и мигрена. Има своята роля и при контрола на кръвното налягане. Съдържанието на магнезий в семките предоставя 81% от дневните ни нужди от него. Този полезен ефект вероятно се дължи и на наличието на калий в семето.


Заради комплекса витамини, които съдържат семките – витамин Е, Д и от В групата (ниацин, пантотенова киселина, рибофлавин, тиамин, фолиева киселина, пиридоксин), слънчогледовото семе не случайно се използва за поддържане на красотата. Тези състави забавят стареенето и подхранвант кожата. Консумацията на семки може да има благоприятен ефект не само срещу бръчките, но и при преодоляването на акнето, смятат някои експерти. Комплексът се отразява благоприятно и на зрението.

Със сто грама семки си набавяме 65% от дневните нужди на витамин В6, 123% на тиамин (В1).


Другите микроелементи, които си заслужава да бъдат споменати, са желязо, калций, мед, манган, фосфор, селен и цинк.


Към 21 от стоте грама семки са протеини. Те са добър източник на полезни аминокиселини като лизин, подпомогащ защитните сили на организма срещу някои вируси. В комбинация с цинка и селена семките действително дават добра подкрепа на имунитета. Съдържат и триптофан, небходима за синтеза на серотонина, благодарение на който можем да се радваме на добро настроение, памет и борим агресията.


Колкото и да са полезни семките не бива да се забравя, че те носят доста калории. Консумацията на 300 грама се равнява на дневните ни калорийни нужди. Несъмнено, когато ги комбинираме с друга храна, това ще се отрази на фигурата ни, затова с количеството им трябва да се внимава.


Половината от масата на семките е мазнини, като наситените възлизат на 4,5 г, мононенаситените са още 19 г. Останалите са полиненаситени - най-полезните за организма. Калориите за 100 г семки са 584 – приблизително колкото един шоколад. С тази разлика, че семките ще осигурят и 9 г фибри, което е 36% от дневните ни нужди от тях.

Добавени към микса семена в пълнозърнестия хляб наистина, освен вкус добавяме и значително здраве за червата.


Слънчогледовото семе не е подходяща храна за хора с гастрит, колит, панкреатит, язва на стомаха. В по-големи количества те могат да провокират влошаване на тези състояния.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини