Окръжният съд осъди двама подсъдими за катастрофата на жп прелез в Асеновград

В съобщение до медиите от пресцентъра на съда обявиха присъдите на кантонера Кирил Македонски и на шофьора, управлявал автомобила в злополучния 12 ноември м.г., когато влак блъсна лек автомобил, при който инцидент загина един, а двама бяха ранени:

Пловдивският окръжен съд в процедура, протекла по съкратеното съдебно следствие, определи на подсъдимия К. М. наказание лишаване от свобода в размер на 4 години, което редуцира с 1/3 на основание чл. 58а от НК и наложи наказание в размер на 2 години и 8 месеца. На основание чл. 66 от НК отложи изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 години. Със същата присъда подсъдимият К. М. е лишен от право да изпълнява длъжността прелезопазач за срок от 4 години.

На втория подсъдим по това дело – И. Г., е определено наказание лишаване от свобода в размер на 3 години, което редуцира с 1/3 на основание чл. 58 а от НК и наложи наказание в размер на 2 години. На основание чл. 66 от НК отложи изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 години. Със същата присъда подсъдимият И. Г. е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.

Окръжният съд призна подсъдимия К. М. за виновен в това, че на 12 ноември 2019 г. около 06:50 ч. в Асеновград, като работник по транспорта (прелезопазач на железопътен прелез в междугарието Крумово – Асеновград) е нарушил правилата за експлоатация на съоръженията, като не спрял движението на пътни превозни средства през посочения прелез и не спуснал бариерата преди преминаването на пътнически влак №19205, движещ се от Пловдив към Асеновград, обслужван от електромотрисен влак, и по непредпазливост, в условията на независимо съпричиняване с И. Г. от Караджалово причинил смъртта на М. Г. от Караджово (починал на 17.11.2019 г. в УМБАЛ "Св. Георги") и телесни повреди на повече от едно лице, а именно две средни телесни повреди на Г. Т. от Болярци и средна телесна повреда на И. Г. от Караджово, като деянието е извършено в пияно състояние, при наличие на алкохол в кръвта 2,61 на хиляда – престъпление по чл. 343 ал.4 вр. ал.3 пр.1 б.б пр.1 вр. ал.1 вр. чл. 342 ал.2 от НК.

Съдът призна подсъдимия И. Г. за виновен в това, че при управление на МПС – лек автомобил Опел Астра, по околовръстния път на северната индустриална зона на Асеновград в посока запад – изток, при приближаване на железопътен прелез в междугарието Крумово – Асеновград е нарушил правилата за движение, като се е движел със скорост от 60 км/ч, а скоростта, с която е можел да спре пред прелеза е била до 40 км/ч, като не е спрял и навлязъл в прелеза, без да се убеди, че към същия не приближава влак, и по непредпазливост, в условията на независимо съпричиняване с К. М. от Асеновград причинил смъртта на М. Г. от Караджалово и две средни телесни повреди на Г. Т. от Болярци – престъпление по чл. 343 ал.4 вр. ал.3 б пр.1 вр. ал.1 вр. чл. 342 ал.1 от НК.

Делото бе разгледано от Окръжния съд в рамките на едно заседание в един ден, след като двамата подсъдими признаха изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се съгласиха да не се събират доказателства за тези факти.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини