По проекти: Кът за отдих в центъра на Леново, детска площадка в Козаново

Общо 33 проекта от пловдивска област бяха избрани в Националната кампания "За чиста околна среда". Сред тях 4 са от община Асеновград, за които Asenovgrad.NET вече съобщи. Днес от местната управа дадоха по-конкретна информация за тях.

В Леново за благоустрояване и озеленяване е предвиден общински терен в центъра. Планирано е пространството да се превърне в място за отдих, почивка и игри на децата. Ще бъдат оформени алеи с декоративни насаждения и дървесни видове, ще се положи настилка от тротоарни плочки, предвидено е и поставянето на пейки с перголи и беседка.

В центъра на Козаново пък ще бъде изградена детска площадка. В нея ще се монтират различни видове люлки, пързалка, клатушка, ще има пясъчник и пейки. Съществуващите дървета и храсти ще бъдат подкастрени, тревната настилка – възстановена, като освен това ще има оформени площи със засаждане на допълнителна растителност.

При осъществяването и на двата проекта е заложено на доброволния труд на местните. Идеята е участието им в почистването и залесяването да доведе до по-голяма ангажираност и недопускане на замърсяване. Предвидените средства за зоните в двете села са в размер на до 10 000 лева.

Другите два проекта са за детски градини в града – "кътче от зелената планета" ще се появи в ДГ "Асенова крепост", а еко кът в ДГ "Радост". Предвидени за тях средства са до 5 000 лева за всяка от двете градини.

Проектите се финансират след класиране в конкурс на тема "Обичам природата и аз участвам", организиран от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини