НАСА конструира симулатор на космически лъчи за подготовка на бъдещи полети до Марс

Изображение 1 от 2

    Специалисти от американското космическо ведомство са конструирали установка, която изработва близки до действителността аналози на космическите лъчи, които са способни да застрашат здравето на екипажите при бъдещи експедиции до Луната и Марс, съобщава PloS One.

    "През последните три десетилетия всички опити за изучаването на въздействието на космическите лъчи бяха осъществявани с използването на лъчи с еднотипни йони. Сега вече имаме възможността да използваме най-разнообразни видове частици. С тях облъчваме едни и същи опитни животни, което рязко ускорява експериментите и снижава тяхната цена", пишат изследователите.

    Досегашните изследвания установиха, че космическите лъчи въздействат върху зрението в космоса. Поради тази причина американските астронавти губеха равновесие и падаха на Луната. Опити с животни показаха, че полет до Марс може да повлияе негативно на психиката и умствените способности на екипажите заради въздействието на космическите лъчи върху клетките на мозъка.

    Американският екип под ръководството на Лиза Симонсен от Изследователския център "Ленгли" на НАСА е успял да ускори и поевтини опитите за изучаване на въздействието на космическата радиация върху лабораторни мишки. За целта били конструирани прибори, способни да управляват движението на различни потоци йони и да ги смесват по такъв начин, че да напомнят истинската космическа радиация

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини