17 °C

Депутатите приеха изменения в Закона за Държавната агенция "Разузнаване"

Автомобилите на определени структури на Държавната агенция "Разузнаване" и на службата "Военна информация" ще ползват специален режим на движение по пътищата. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене изменения в Закона за Държавната агенция "Разузнаване" /ДАР/. Промяната за специалния режим на движение на автомобилите се прави с допълнение в Закона за движение по пътищата.

Целта е да се обезпечи сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация, при или по повод на осигуряване на физическа защита на служители или сътрудници на разузнавателните служби, както и при превоз, придружаване и охрана на официални високопоставени длъжностни лица от разузнавателните общности на партньорски държави по линия на сътрудничеството и оперативните дейности.

С измененията в Закона за ДАР се разширява обхватът на дейностите на Агенцията по отношение на хибридните атаки и асиметричните рискове и заплахи, както и за организиране и осъществяване на собствени комуникации за разузнавателни цели и за обмен на информация със свои структури.

Променят се и изискванията за назначаване на държавни служители в ДАР. Кандидатите трябва да отговарят на медицинските изисквания за годност за държавна служба в ДАР, които се определят с акт на председателя на Агенцията. Изключение ще се допуска, когато квалификацията, знанията, уменията и опитът на лицето представляват специфична експертиза за разузнавателната дейност на Агенцията.

За инспектор вече може да бъде назначаван служител, който има висше образование, опит в областта на управлението и контрола, и стаж в Агенцията не по-малко от 3 години. Досега за длъжността се изискваше стаж не по-малко от 5 години в ДАР.

Служебното правоотношение на инспектора ще се прекратява: по мотивирано предложение на председателя на Агенцията; при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца; или при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на Агенцията.

С Преходните и заключителните разпоредби се прави допълнение в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност" и се създава правомощие на органите на ДАНС да установяват самоличност на лица при задържане, провеждане на интервю, предупреждаване на лица, призоваване на граждани или образуване на административнонаказателно производство.

С промени в Закона за противодействие на тероризма се създава междуведомствено контратерористично звено, разположено в Държавната агенция "Разузнаване". В него ще участват представители, определени от ръководителите на ДАНС, ДАР, "Военна информация", МВР, Агенцията "Митници" и главния прокурор на Република България.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  2 0
  12:42, 21 май 2020
  Държавна агенция.... - тулупи, роднини, връзкари на държавната хранилка! Некадърни за лай-на! По-тъпи и от гъзъ на дан колов! :)
 • 2
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  1 0
  12:44, 21 май 2020
  Къде и какво по-точно, ще "разузнават" тия говорещи животни?!

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини