5 °C

Кметът Грудев за проектирането и изпълнението на детска площадка в Долни Воден

Кметът на Асеновград Христо Грудев отговори на въпроси, поставени от общинския съветник Енко Найденов по време на редовното заседание на Общинския съвет, касаещи обекта "Проектиране и изпълнение на детска площадка в квартал Долни Воден, непосредствено до ул. "Захария".

Ето какво гласят те:

Въпрос: Какви са причините този обект към 22.05.2020 г. да не е изпълнен?

Отговор: Предизборно, преди първия тур на изборите на 24.10.2019 г., заместник-кметът инж. Петър Бояджиев - временно изпълняващ длъжността Кмет на община Асеновград, определен със заповед №1883/24.09.2019 г. на кмета на общината д-р Емил Караиванов, подписва договор с фирма „ТЕНЕВ КОРЕКТ 66“ ЕООД, в който възлага „Проектиране и изпълнение на детска площадка в кв. Долни воден в нарушение на цитираната в чл.1 на договора Наредба №1 от 12.01.2009 г. - за условията и реда за устройство и безопасност на площадките за игра и на Закона за устройство на територията.

Съгласно Наредба №1, определяща реда за устройство и безопасност на обществено достъпните площадки за игра чл.2 (2) т.1, се изисква издаване на разрешение за строеж на площадката и последващо въвеждане в експлоатация, съгласно чл.2 (2) т.4 на същата наредба.

Фирмата, на която е възложено, е необходимо да има проектантски екип за разработване на проекта и регистрация в Централния професионален регистър на строителя за съответната група и категория строежи по направена справка - минимум ПЪРВА ГРУПА, ЧЕТВЪРТА КАТЕГОРИЯ.

Изпълнителят, на който се възлага с пряко договаряне поръчката, не е вписана в Централния професионален регистър на строителя - и по направена справка, и не притежава необходимата квалификация за изпълнение на поръчката, или по-точно никаква такава, и е необяснимо как е възложено от зам.-кмета по строителството точно на нея. В направена справка в търговския регистър фирма "ТЕНЕВ КОРЕКТ 66" ЕООД е с предмет на дейност “рекламни, информационни, програмни, импресарски или други услуги, разкриване и експлоатация на заведения за обществено хранене, ресторантьорство, транспортно-спедиторски услуги, покупка на стоки или други вещи с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид, външно- и вътрешнотърговска дейност – внос, износ, реекспорт на стоки, производствена дейност; търговско представителство, хотелиерски, туристически, и всички други дейности и услуги, които не са забранени с нормативен акт”.

Нарушението при подбор на фирмата води след себе си непреодолими зокононарушения на чл.163 (2) т.6 от Закона за устройство на територията, като, ако площадката бе изградена от ИЗПЪЛНИТЕЛЯ по договора, същата трябваше да бъде разплатена, но не може да бъде въведена в експлоатация и трябва общината сама да глоби себе си като възложител и да премахне незаконното съоръжение.

Съгласно чл.4 (2) от Наредба №1, площадките за игра трябва да се класифицират за три възрастови групи - до 3 г., от 3 г. до 12 г. и от 12 г. до 18 г. В договора никъде временно изпълняващият длъжността Кмет на общината не е упоменал за каква възрастова група е предназначена площадката и какви елементи и уреди са част от възложената за 12 000 лева поръчка, т.е само „една изкопана яма“, както Вие пишете във въпроса си, което е извършено, може да е повод изпълнителят да претендира изплащането на цялата сума.

Поръчката е възложена на точната сума, предвидена в инвестиционната програма, без стотинка разлика и без да се предвиди разходът, съгласно чл.63 (1) от Наредба №1 за наемане от възложителя на орган за контрол да извърши проверка за съответствие на изпълнената площадка, завършващо с доклад или сертификат, или и това е възложено на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ - не става ясно от договора. Но това е поредното закононарушение, защото съгласно наредбата №1 (5) органът за контрол е независима от заинтересованите страни организация, сертифицирана по съответния ред.

Въпрос: Защо в публичния регистър е записано, че обектът е завършен към 24.11.2019 г., а в действителност не е?

Отговор: В регистъра на договорите под №10 е упоменат договорът, като същият се попълва при сключване на договора и се упоменават име на обекта, изпълнител, стойност на договора, срок на изпълнение, дата на приключване и контролиращ, от страна на общината. Никъде в цитирания документ не е записано че обектът е приключен и това са неверни твърдения и внушения, от Ваша страна. Ако разгледате целия регистър ще установите, че всички договори, които са в процес на изпълнение са с дати на приключване в бъдещето. По договора към днешна дата е изпълнено само предоставянето на аванс в размер на 40% или 4 800 лева, платени на основание чл.5 на фирмата, на дата 31.10.2019 г., която не е представила нищо по договора. Това е един от онези договори, за които питате, сключени от предходното ръководство на община Асеновград, с платени аванси и неизпълними, които ние трябва да прекратим със всички съпътстващи разходи.

Въпрос: Договорът на тази поръчка прекратен ли е, или не?

Отговор: Договорът е прекратен поради изтичане на срока и порокът в същия да бъде сключен от Възложителя с ИЗПЪЛНИТЕЛ, неразполагащ с необходимата квалификация за изпълнение на строежа в нарушение на чл.3 ал.2 от Закона за Камарата на строителя.

Въпрос: Ако договорът не е прекратен, защо не се изпълнява същият?

Отговор: Договорът е прекратен, но и да не беше, същият нямаше как да се изпълни или изпълнението му щеше да е закононарушение и щеше да доведе до поредните проблеми в общината.

Въпрос: Ако договорът е прекратен, то на какво основание е прекратен?

Отговор: Съгласно договора от 24.10.2019 г., подписан от инж. Петър Бояджиев - представител на Вашата политическа сила, г-н Найденов, чл.2 (2) срокът за изпълнение е 1 месец от датата на пописването му. Съгласно раздел VI - „Прекратяване на договора“ чл.17, т.17.1 - договорът се прекратява с изтичане на срока на договора или същият е прекратен към 24.11.2019 г. дванадесет дни след встъпването ми в длъжност.

Въпрос: Какво е намерението на общината по отношение на изграждането на тази детска площадка?

Отговор: Да, община Асеновград ще реализира изграждането на детска площадка при осигуряване на необходимия финансов ресурс, т.е. след като си възстановим дадения аванс по договора и избирането на изпълнители, отговарящи на всички законови изисквания за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на площадката при спазване на изискванията на Наредба №1 и ЗУТ.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини