Mатематици изчислиха как много хора могат да насядат безопасно на пикник

Изображение 1 от 2

    Британски математици препоръчаха, когато са на пикник, хората да сядат във формата на петоъгълник, шестоъгълник или на триъгълници, съобщи "Дейли мейл".

    Този начин на подреждане осигурява най-добре спазване на желаната дистанция от 2 м за добра хигиена в условията на коронавирусната епидемия.
    Някои специалисти са против пикниците, докато още не са изчезнали случаите на Ковид-19. Според други, като проф. Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, те са доста безопасни, стига хората да си носят индивидуално храна и прибори.

    При шестоъгълник всеки човек може да е на дистанция от 2 м, като са необходими само 10,4 кв м. площ. В най-широката част хората са на 4 м, а средното е 2,29 м., обясни проф. Джейсън Лоти от Оксфордския университет. Ако мястото е по-малко, един човек може да седне в средата, а останалите да се подредят като петоъгълник. Така площта ще бъде смалена на 9,5 кв. м.

    Триъгълници под формата на успоредник препоръчва телевизионният математик Боби Сигъл.

    Във Великобритания от вчера е разрешено хората да са на групи от шест до осем души на обществени места и в частни градини, но при спазване на дистанция от 2 м между тях.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини