Следващата карта на Божков: Горанов поиска да прехвърля лотарията на избран от тях

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал Васил Божков да прехвърли дяловете си от "Национална лотария" на избран от управляващите, а след като бизнесменът отказва, в парламента са внесени и приети промените в Закона за хазарта, с които се национализират всички частни лотарийни игри.

Това твърди обвиняемият бизнесмен в нова част от историята, която публикува в петък (5 юни) сутринта като инфографика, но с уточнението, че в сигнала до главния прокурор Иван Гешев "рекетът от управляващата хунта" бил обяснен хронологично и доказуемо.

Така изглежда и финала на историята, която Васил Божков публикува схематично и която започна с комикси като приказката за Али Баба и инфографика "История на рекета". Последната част е концентрирана върху Закона за хазарта и промените, които бяха направени в него и с които се забраниха частните лотарии в началото на тази година. В публикацията в петък той обяснява как се преминава "от рекет към грабеж".

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща" са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес", написа Божков като обяснение към публикацията във фейсбук - основният му канал за комуникация, откакто се укрива в Обединените арабски емирства.

Според Божков на 23 септември 2019 г. SAZKA Group (лотариен оператор, който оперира в Чехия, Гърция, Кипър, Австралия и Италия - бел. ред.) предлага над 1 млрд. лв., за да придобие 51% от "Националната лотария". През ноември, според версията на бизнесмена, Горанов му заявил, че трябва да дари безвъзмездно мажоритарния дял на лотарията на избран от тях субект. Кой е избрал субекта и кой е самият субект, Божков не споменава и от публикацията и схемата не се разбира. Ултиматумът на Горанов е бил, ако Божков се съгласи, законът да остане в сила и да не бъде променен, а ако откаже - бизнесът му бил заплашен от унищожение.

Божков припомня, че на 16 декември Горанов е възложил на Агенция "Държавна финансова инспекция" да направи проверка на Държавната комисия по хазарта. В хронологията на събитията се припомня и че на 16 януари Валери Симеонов и депутати от НФСБ внасят в парламента предложения за промени в Закона за хазарта.

На 22 януари излизат резултатите от проверката на АДФИ и според Божков не са открити никакви нарушения. Въпреки това обаче на 23 януари сутринта премиерът Бойко Борисов твърди, че нарушения има. Около обяд финансовият министър внася ново предложение за единно облагане на хазартните игри с 25% такса върху комисионните. Според обяснението на Божков таксата е почти същата, която "Националната лотария" плаща към онзи момент.

"Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете?", пита Горанов в същия ден, а Божков отказва. Вечерта на 23 януари Горанов внася предложението за 25% върху комисионната и внася ново предложение - за 25% от оборота, а според обясненията на Божков, проектозаконът от сутринта е забравен.

На 29 януари прокуратурата започва мащабна спецакция, в която влиза в офисите на Божков, по думите на самия бизнесмен "без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков".

На финала на 18 февруари народното събрание прие промените в закона, с които частният лотариен бизнес вече не е легален и право на него има само държавата.

Следващата карта на Божков: Горанов поиска да прехвърля лотарията на избран от тях

В понеделник (1 юни) обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува карикатури, които нарече приказката за Али Баба в "История за рекета", а ден по-късно я обясни с истински герои - сред които и Владислав Горанов, който според Божков поискал 20% от печалбата на "Национална лотария", за да не променят в закона облагането на хазартните игри. Божков обяви, че е плащал в брой на конкретни лица, но отново не показа директни доказателства.

Малко по-късно, за да докаже твърденията си, той публикува и извлечения от банкови сметки, от които личи, че е теглил огромни суми и по думите му ги е предавал на ръка като такса "спокойствие".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ня
    Няма шанс
    4 0
    10:51, 5 юни 2020
    Американците са го знаели още преди години вождът що за чудо е, нали изтекоха грамите, но ЦРУ винаги е работило с мафията. Предишните посланници на САЩ се държаха резервирано и надменно. Херо прави баница, учи български и е първа приятелка на Бойко. Предишните посланници ни казваха да гледаме Майкрософт, Епъл и да се учим на бизнес. Днес Бойко е стратегически доставчик и гарант, че работата с интелектуалната собственост няма да се размирише, а американците ще „помагат“. Не случайно Божков е обвиняван освен другите неща, че саботира ТОЛа на вожда. Мисля, че не е случайно, че графиките на Божков почват от 2013, нищо че хазарта го е почнал 1993. Тогавашната мафия с видното участие на Мулти и гръцки милиардери /също руски агенти/ се би кой да взема 4 процента за обработка на тото фишовете с крадена технология. След 20 години, обаче и патенти да е имало, те са изтекли… Та мисълта ми е, че няма добра и лоша мафия, има само по-умни мафиоти като Божков и прости мафиоти като вожда, ама и от двата типа нямаме нужда. Няма разлика дали ще крадат интелектуална собственост и ще правят „бизнес“ или ще крадат и ще правят „търговия на високо ниво“ и „политика“. Кражбата на интелектуална собственост е същото като разбиването на колекцията на Божков и изнасянето на предмети от нея на търг. 30 години в лъжа и кражба направиха възможно това явно беззаконие. Сега Божков се пита, ама как е възможно?
  • 2
    Ма
    Мария
    5 -1
    11:06, 5 юни 2020
    Поздравявам Васил Божков за отказа да бъде рекетиран от мега-супер-хипер наглото бездомно милионерче „Влади“.
    Все пак…Да си създаваш само връзки и приятели, е задължение на плазмодиите и мекотелите, а за да си създаваш врагове, се изискват повече качества- като чест и достойнство.
  • 3
    Ми
    Михайлов
    3 0
    11:36, 5 юни 2020
    До тук всички се правеха на ощипанк булки. Забравиха обаче или много им се искаше да забравят, че срещу тях има сериозен противник, който играе вабанк, математик, шахматист и картоиграч. Човекът оцелял по време на целия преход, дори след бомбени атентати. Предчувствам, че ще им разкатае майката. И то с огромно желание за мъст.
    • Ев
      европейско развитие
      1 0
      14:36, 5 юни 2020
      На герберастчетата из страната тепърва им предстои разкатаването.
  • 4
    Вл
    Влади
    2 0
    22:31, 5 юни 2020
    Добре бе Божков, като си знаел всичко това, защо чак сега се разприказва? Значи си затаявал истината с цел облага на гърба на народа за теб и хората, които посочваш. Много е безотговорно това, нали? Да носиш отговорност това е главното, а не да бягаш. Щом си прав, честен и искрен няма защо да се плашиш, да бягаш и да се криеш. Застани си на мястото. Може би това не е като да подкупваш продажни хора и да извършваш безнаказано безчинства. Дори е гнусно и грозно човек да Ви гледа и слуша от страни. Жалко за народа, който все е излъган и ограбен от свои. Хора като теб и наричаната от теб хунта трябва да се изметат незабавно и да започне ново и чисто изграждане на святата Българска Държава.
Последни новини