5 °C

Кметът на Асеновград показа документ с подписи на експерти, съгласили се да приемат неработещата пречиствателна станция

Общински съвет - Асеновград подкрепи единодушно намерението на администрацията да изтегли заем в размер на 7 690 000 лева.

Причина за мярката е липсата на средства, с които следва да се покрият дълговете на общината до края на годината, както и осигуряване на пари за изплащане на финансовите корекции по различни проекти, наложени заради опорочени обществени поръчки. 

Преди да бъде взето решението се проведе кратка дискусия в местния парламент.

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев показа документ с подписи, според който 39 представители на различни институции приемат пречиствателната станция с Акт15. Той припомни, че няколко дни след като неговото управление встъпи в мандат, с кметска заповед комисия извърши оглед и стана ясно, че съоръжението не функционира.

"За да работи пречиствателната станция са определени различни изисквания, които са заложени по проекта. Предстои този петък ( 26.06.20 г. ) в Асеновград да пристигне екип от Австрия, който трябва да съгласува дейността на модулите. След това към работата ще се присъедини и екип от Чехия. 

В момента пречиствателната станция се издържа от община Асеновград. Ако не се справим, то тя ще се превърне в тежък финансов проблем за всички нас, жителите. Няма да крия, че изпълнителите по проекта се отзовават на добра воля на нашите покани, тъй като според документа, който Ви показах, те са си свършили работата и всичко им е платено", посочи категорично кметът доктор Грудев.

Той припомни и какво беше състоянието на плочките на централния площад "Академик Николай Хайтов" в Асеновград, като допълни, че "не знаем какво да мислим за това, което не се вижда, защото е под земята".

Заместник- кметът по строителството инженер Стоян Димитров заяви, че не е отминала реалната опасност, а напротив - твърде е възможно да бъде наложена 100 % финансова корекция на частта на пречиствателната станция, която не е приета от управляващия орган. 

"Вероятно, ние сме единственият казус, при който с 1 строително разрешение да има 2 приемателни комисии", коментира Димитров.

Той припомни, че при финалното плащане също се очаква да има финансова корекция. И допълни, че първият и основен показател, според който се счита, че проектът от 107 000 000 лева е завършен, е "наличие на действаща и функционираща пречиствателна станция".

"Рискуваме целият проект да бъде една голяма финансова загуба за община Асеновград и се надявам това да не се случи", каза в заключение инженер Димитров.

В отговор на поставен казус от общинския съветник Емил Караиванов, че общите задължения на общинската управа не са близо 37 000 000 лева, а са около 12 000 000 лева, заместник-кметът по финансите доктор Теньо Манолов внесе пояснение пред присъстващите и пред гражданството.

"Дългът не е само заем. Дълг включва заем, задължения към бизнеса, множество подписани неразплатени договори, неизплатени и чакащи разплащания и други. Така че заемът е 12 000 000 лева към момента. Но дългът е стойността от заема плюс всичко останало, което споменах", поясни доктор Манолов.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини