29 °C

Кметът на Асеновград показа документ с подписи на експерти, съгласили се да приемат неработещата пречиствателна станция

Общински съвет - Асеновград подкрепи единодушно намерението на администрацията да изтегли заем в размер на 7 690 000 лева.

Причина за мярката е липсата на средства, с които следва да се покрият дълговете на общината до края на годината, както и осигуряване на пари за изплащане на финансовите корекции по различни проекти, наложени заради опорочени обществени поръчки. 

Преди да бъде взето решението се проведе кратка дискусия в местния парламент.

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев показа документ с подписи, според който 39 представители на различни институции приемат пречиствателната станция с Акт15. Той припомни, че няколко дни след като неговото управление встъпи в мандат, с кметска заповед комисия извърши оглед и стана ясно, че съоръжението не функционира.

"За да работи пречиствателната станция са определени различни изисквания, които са заложени по проекта. Предстои този петък ( 26.06.20 г. ) в Асеновград да пристигне екип от Австрия, който трябва да съгласува дейността на модулите. След това към работата ще се присъедини и екип от Чехия. 

В момента пречиствателната станция се издържа от община Асеновград. Ако не се справим, то тя ще се превърне в тежък финансов проблем за всички нас, жителите. Няма да крия, че изпълнителите по проекта се отзовават на добра воля на нашите покани, тъй като според документа, който Ви показах, те са си свършили работата и всичко им е платено", посочи категорично кметът доктор Грудев.

Той припомни и какво беше състоянието на плочките на централния площад "Академик Николай Хайтов" в Асеновград, като допълни, че "не знаем какво да мислим за това, което не се вижда, защото е под земята".

Заместник- кметът по строителството инженер Стоян Димитров заяви, че не е отминала реалната опасност, а напротив - твърде е възможно да бъде наложена 100 % финансова корекция на частта на пречиствателната станция, която не е приета от управляващия орган. 

"Вероятно, ние сме единственият казус, при който с 1 строително разрешение да има 2 приемателни комисии", коментира Димитров.

Той припомни, че при финалното плащане също се очаква да има финансова корекция. И допълни, че първият и основен показател, според който се счита, че проектът от 107 000 000 лева е завършен, е "наличие на действаща и функционираща пречиствателна станция".

"Рискуваме целият проект да бъде една голяма финансова загуба за община Асеновград и се надявам това да не се случи", каза в заключение инженер Димитров.

В отговор на поставен казус от общинския съветник Емил Караиванов, че общите задължения на общинската управа не са близо 37 000 000 лева, а са около 12 000 000 лева, заместник-кметът по финансите доктор Теньо Манолов внесе пояснение пред присъстващите и пред гражданството.

"Дългът не е само заем. Дълг включва заем, задължения към бизнеса, множество подписани неразплатени договори, неизплатени и чакащи разплащания и други. Така че заемът е 12 000 000 лева към момента. Но дългът е стойността от заема плюс всичко останало, което споменах", поясни доктор Манолов.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
05 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
05 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
05 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
05 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
05 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
05 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
05 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
05 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
05 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
05 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
05 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
05 юли 2020
Последни новини