18 °C

Кметът на Асеновград показа документ с подписи на експерти, съгласили се да приемат неработещата пречиствателна станция

Общински съвет - Асеновград подкрепи единодушно намерението на администрацията да изтегли заем в размер на 7 690 000 лева.

Причина за мярката е липсата на средства, с които следва да се покрият дълговете на общината до края на годината, както и осигуряване на пари за изплащане на финансовите корекции по различни проекти, наложени заради опорочени обществени поръчки. 

Преди да бъде взето решението се проведе кратка дискусия в местния парламент.

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев показа документ с подписи, според който 39 представители на различни институции приемат пречиствателната станция с Акт15. Той припомни, че няколко дни след като неговото управление встъпи в мандат, с кметска заповед комисия извърши оглед и стана ясно, че съоръжението не функционира.

"За да работи пречиствателната станция са определени различни изисквания, които са заложени по проекта. Предстои този петък ( 26.06.20 г. ) в Асеновград да пристигне екип от Австрия, който трябва да съгласува дейността на модулите. След това към работата ще се присъедини и екип от Чехия. 

В момента пречиствателната станция се издържа от община Асеновград. Ако не се справим, то тя ще се превърне в тежък финансов проблем за всички нас, жителите. Няма да крия, че изпълнителите по проекта се отзовават на добра воля на нашите покани, тъй като според документа, който Ви показах, те са си свършили работата и всичко им е платено", посочи категорично кметът доктор Грудев.

Той припомни и какво беше състоянието на плочките на централния площад "Академик Николай Хайтов" в Асеновград, като допълни, че "не знаем какво да мислим за това, което не се вижда, защото е под земята".

Заместник- кметът по строителството инженер Стоян Димитров заяви, че не е отминала реалната опасност, а напротив - твърде е възможно да бъде наложена 100 % финансова корекция на частта на пречиствателната станция, която не е приета от управляващия орган. 

"Вероятно, ние сме единственият казус, при който с 1 строително разрешение да има 2 приемателни комисии", коментира Димитров.

Той припомни, че при финалното плащане също се очаква да има финансова корекция. И допълни, че първият и основен показател, според който се счита, че проектът от 107 000 000 лева е завършен, е "наличие на действаща и функционираща пречиствателна станция".

"Рискуваме целият проект да бъде една голяма финансова загуба за община Асеновград и се надявам това да не се случи", каза в заключение инженер Димитров.

В отговор на поставен казус от общинския съветник Емил Караиванов, че общите задължения на общинската управа не са близо 37 000 000 лева, а са около 12 000 000 лева, заместник-кметът по финансите доктор Теньо Манолов внесе пояснение пред присъстващите и пред гражданството.

"Дългът не е само заем. Дълг включва заем, задължения към бизнеса, множество подписани неразплатени договори, неизплатени и чакащи разплащания и други. Така че заемът е 12 000 000 лева към момента. Но дългът е стойността от заема плюс всичко останало, което споменах", поясни доктор Манолов.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
30 сеп 2020
Последни новини