Кметът на Асеновград показа документ с подписи на експерти, съгласили се да приемат неработещата пречиствателна станция

Общински съвет - Асеновград подкрепи единодушно намерението на администрацията да изтегли заем в размер на 7 690 000 лева.

Причина за мярката е липсата на средства, с които следва да се покрият дълговете на общината до края на годината, както и осигуряване на пари за изплащане на финансовите корекции по различни проекти, наложени заради опорочени обществени поръчки. 

Преди да бъде взето решението се проведе кратка дискусия в местния парламент.

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев показа документ с подписи, според който 39 представители на различни институции приемат пречиствателната станция с Акт15. Той припомни, че няколко дни след като неговото управление встъпи в мандат, с кметска заповед комисия извърши оглед и стана ясно, че съоръжението не функционира.

"За да работи пречиствателната станция са определени различни изисквания, които са заложени по проекта. Предстои този петък ( 26.06.20 г. ) в Асеновград да пристигне екип от Австрия, който трябва да съгласува дейността на модулите. След това към работата ще се присъедини и екип от Чехия. 

В момента пречиствателната станция се издържа от община Асеновград. Ако не се справим, то тя ще се превърне в тежък финансов проблем за всички нас, жителите. Няма да крия, че изпълнителите по проекта се отзовават на добра воля на нашите покани, тъй като според документа, който Ви показах, те са си свършили работата и всичко им е платено", посочи категорично кметът доктор Грудев.

Той припомни и какво беше състоянието на плочките на централния площад "Академик Николай Хайтов" в Асеновград, като допълни, че "не знаем какво да мислим за това, което не се вижда, защото е под земята".

Заместник- кметът по строителството инженер Стоян Димитров заяви, че не е отминала реалната опасност, а напротив - твърде е възможно да бъде наложена 100 % финансова корекция на частта на пречиствателната станция, която не е приета от управляващия орган. 

"Вероятно, ние сме единственият казус, при който с 1 строително разрешение да има 2 приемателни комисии", коментира Димитров.

Той припомни, че при финалното плащане също се очаква да има финансова корекция. И допълни, че първият и основен показател, според който се счита, че проектът от 107 000 000 лева е завършен, е "наличие на действаща и функционираща пречиствателна станция".

"Рискуваме целият проект да бъде една голяма финансова загуба за община Асеновград и се надявам това да не се случи", каза в заключение инженер Димитров.

В отговор на поставен казус от общинския съветник Емил Караиванов, че общите задължения на общинската управа не са близо 37 000 000 лева, а са около 12 000 000 лева, заместник-кметът по финансите доктор Теньо Манолов внесе пояснение пред присъстващите и пред гражданството.

"Дългът не е само заем. Дълг включва заем, задължения към бизнеса, множество подписани неразплатени договори, неизплатени и чакащи разплащания и други. Така че заемът е 12 000 000 лева към момента. Но дългът е стойността от заема плюс всичко останало, което споменах", поясни доктор Манолов.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини