Пречиствателната станция за отпадни води в Асеновград се предоставя за стопанисване на ВиК - Пловдив

Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в Асеновград се предоставя за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК – Пловдив. Това решение бе взето днес от Общинския съвет в града, по предложение на администрацията.

Съоръжението вече е въведено в експлоатация, без да се провеждат 70-часовите проби, за които са необходими действията на доставчиците на оборудването от Австрия.

Поради влошаването на епидемичната обстановка представителите на австрийската фирма не са посочили дата за посещението си в България и конкретно – в Асеновград.

На заседанието на Общинския съвет в града през миналия месец бе прието решение канализационната и водопроводната мрежа по проекта да бъдат предадени на Асоциацията по ВиК.

На днешната сесия пък се разгледа и прие предложението, с което местният парламент оторизира администрацията за предприемане на действия по предаване на пречиствателната станция на оператора ВиК – Пловдив.

Към момента ПСОВ работи с пълен капацитет. Отпадните води се пречистват и пробите показват, че проектът се изпълнява по зададените параметри.

„Припомняме, че когато започна мандатът ни, съоръжението не работеше, но парите бяха разплатени. Чрез продължителни преговори успяхме да убедим фирмите изпълнители да довършат работата си.

Това беше сериозен проблем и се касаеше за 32 000 000 лева. Ако не се бяхме справили и казусът не беше решен, щеше да се наложи да ги връщаме на оперативната програма“, коментира темата пред медии  кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини