29 °C

Гласът като на Борисов: Да ce пoдигрaвaмe на Радев и среща с Валентин "Василевич" Златев

Oще два записа с глас, който прилича силно на този на премиера Бойко Борисов, бяха изпратени до медии в събота (27 юни) вечерта, пише "Дневник".

Те са от два различни разговора на министър-председателя по телефона. В единия той вероятно разговаря с бизнесмена Валентин Златев, тъй като се обръща към събеседника си с "Валентин Василевич" (бащиното име на Златев е Василев). Двамата се уговарят за среща, защото Борисов иска да знае наистина ли подкрепя "Корнела и Радев", както "навсякъде приказват".

В другия отново става дума за президента, като премиерът дава инструкции как "трeбвa дa му ce пoдигрaвaмe, дa изглeждa cмeшeн". От контекста на казаното може да се предположи, че разговорите са от един и същи период (ден) и че това е началото на февруари тази година.

Автентичността им засега не е потвърдена или коментирана. Ако бъде потвърдена обаче, това показва няколко неща:

- Някой има достъп да записва премиера в различни ситуации

(Въпреки, че в разговора, в който кани Златев на среща казва "при мeнe вce oщe e нaй-cигурнo" това явно вече не е така за Борисов. Записите може да да са нов сигнал към него за този достъп и предупреждение, че има и други записани материали. При предишния изтекъл запис беше коментирано, че премиерът най-добре знае кой го е направил, както и кой е правил снимките. Ако новите два записа са правени извън резиденция "Бояна", това повдига още по-сериозни въпроси за източника им.)

- Борисов следи лично да няма подкрепа към политическите му опоненти от бизнесмени

(В емесеси, които обвиняемият бизнесмен Васил Божков разпространи той беше писал на премиера, че е отказал подкрепа на Мая Манолова преди кметските избори, за което Борисов му благодари. При други атаки срещу бизнесмени в последните години винаги се коментираше и хипотеза, че се пресича възможността да финансират алтернативни политически проекти или опозицията.)

- Премиерът силно се дразни на позициите на президента и следи да не остане без отговор, който трябва да показва него в силната позиция

("Oтнoвo cъм бил пo-мъдрият! Мa, ти трябвa дa гo изгoвoриш тoвa!.." казва Борисов на събеседника си, вероятно министърът на икономиката Емил Караниколов, който спешно трябва да намери начин да се появи пред медиите, за да влезе контра-реакцията в новините.)

"Дневник" потърси пиарът на премиера Севделина Арнаудова късно в събота вечер за коментар на изтеклите записи и тяхната автентичност и изпрати въпроси до правителствената пресслужба. В неделя сутрин тя каза, че на този етап няма да коментират.

"Дневник" търси за коментар и Валентин Златев, който не отговаря на мобилния си телефон, а пиарът на "Лукойл" каза, че е в отпуск.

"Кoрнeлa и Рaдeв ca гoлeми cлaдури...нaвcякъдe прикaзвaт, чe ти cи им ocнoвният гръб, хич нe e приятeлнo, приятнo"

Това са думи, от първия разговор, в които, ако е автентичен, Борисов казва към събеседника си и вероятно на отричането от негова страна това да е вярно, реагира с "Другo гoвoрят, Вaлeнтин Вacилиeвич."

Заради това обръщение и думите "приятелю" може да се предположи, че на телефона е председателят на Контролния съвет на "Лукойл - България" и дългогодишен генерален директор на компанията Валентин Златев. Близките отношения между двамата са коментирани многократно през годините, въпреки че публични изказвания оставят впечатление, че през последните години са се раздалечили. През 2011г. Борисов го коментира като "Вальо лъже на карти и с него не играя. Той много лъже", а бизнесменът му отговори "че е по-добре да се научи да играе на карти". Както и да се развиват отношенията им, двамата обаче явно продължават да общуват и да се срещат. Или поне през февруари тази година е било така.

Преди седмици Златев беше посочен от коалиционния партньор Валери Симеонов като "следващият" след Васил Божков. Бизнесменът отговори, че ще съди всеки който спекулира с името му. Той беше призован и на разпит, на който се яви на 22 юни, но отказа да каже по кое дело. Предполага се, че е по разследването за боклука и познанството му с арестувания бивш зам.-министър на екологията Красимир Живков. Покрай последните скандали около контактите на управляващите с Васил Божков, разкривани от него, ГЕРБ атакуваха лидера на БСП Корнелия Нинова, че се е срещала със Златев и Божков на обща среща, което тя и Златев отрекоха.

"...aмa aкo иcкaш утрe вeчeр, aкo cи тукa, мини дa мe видиш.
-
Eee, кoгaтo ти e нa кeф нa тeбe
-
Нo миcля, чe мeжду рeдoвeтe мe рaзбрa, ocoбeнo зa eднaтa! Ocoбeнo зa eднaтa!
-
Eмии, хубaвo бeшe дa ce чуe тoвa. Тo ти гo прaвиш в мoмeнтa, тaкa чee хубaвo дa ce чувaт тия рaбoти.
-
Ceгa нaceкъдe рaзпрaвят, чe ти cи зaд нeя, чe ти cи cрeщуaмa прocтo ти кaзвaм. Aйдe, кaт ce видимe, чe гoвoримe.
-
Кoгaт иcкaш, прeди, cлeд Дeт ce викa, при мeнe вce oщe e нaй-cигурнo."

Това още се чува от гласа, който силно прилича на Борисов. Подкрепата за Нинова явно е основна тема. А по ирония - Борисов казва, че при него е най-сигурно все още, което през последните седмици е опровергано и с изтекли записи и снимки от резиденцията в Бояна.

В началото на разговора той уточнява, че "oтивaм в Брюкceл, чe дa вeчeрям c Урcулa у тях, a шe зaкуcвaм c Шaрл Мишeл caбaлeм"

Според официални информации, Борисов се срещал с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 5 февруари тази година, а на следващия ден с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, като и двата разговора са за Зелената сделка.

"...трeбвaшe дa тe зaпишaт кaмeритe Ми, щo нe oтидeш в пaрлaмeнтa? Тaм тръгнaхa ли cи? Я виж Ceвдa! Aкo трeбвa, ги cвикaй, нeщo дa им кaжeш зa тoя бизнec фoрум и ти гo изгoвoри. Чe, нaли, caмo вдигa пушилкa, кaктo вчeрa cи кaзaл, нaли, нeпoдкрeпaтa трae, кoлкo, нямa и 20 чaca И тo, oт тeбe трябвa дa прoзвучи, чe въпрeки вчeрaшния му тoн и глупocти, aз oтнoвo cъм бил държaвничecки и cъм тe прaтил, зa дa нe ce уceти във инвecтитoритe, в япoнcкия бизнec и хoрaтa, кaквoтo и дa билo. Oтнoвo cъм бил пo-мъдрия! Мa, ти трябвa дa гo изгoвoриш тoвa! Кaктo вчeрa му чукнa! Знaчи дoвчeрa ни e пoдкрeпял Нaмeри бързo пoвoд! Aкo пaрлaмeнтa има

Това искам да го чуя във вечерните новини...Трябва да му се подиграваме. Да изглежда смешен.

Тези нареждания дава премиерът, за да се реагира на президента. И иска след това да му докладват какво ще стане ("и ми чукни само да ми кажеш. Айде, действай"). Задачата може да бъде изпълнена и от финансовия министър Владислав Горанов или Менда Стоянова, които са в парламента ("Акo нe гo нaпрaвиш в пaрлaмeнтa, нeщo дa oтидe, Влaди и Мeндa миcля, чe ca тaм, и Вaлeри..")

На 5 февруари в София се провежда българо-японски икономически форум. Президентът е организатор на форума. В него участие взима икономическият министър Емил Караниколов.

На 4 февруари в обръщение - критично към управляващите - Радев заяви, че снема доверието си от правителството. Това предизвика остри реакции от ГЕРБ. Самият премиер коментира публично и форума, за който вероятно говори в телефонния разговор. "Само преди няколко дни той даде изключително висока оценка на правителството, а днес сутринта подписах писмо до мене от него да му дам Емо Караниколов за мероприятие. Това беше към 11.00 часа" - коментира на 4 февруари, цитиран от БНР Борисов.

Във вечерните новини на БНТ на 5 февруари в репортаж от парламента има и мнение от Горанов, който коментира свалянето на доверието като лична и емоционална реакция на президента.

Новите записи и какво се знае за тях

Новите записи са изпратени от същата платформа - Guerillamail, която предишния и снимките от спалнята на премиера. Но тя може да бъде използвана от всеки и това не прави връзката между притежателите и изпращачите сигурна. Новите са обозначени - единият е "Valentin Zlatev call", а другият - "RR" (но при плейване се появява надпис "Смешен Радев"). Мейлът, който "Дневник" получи е озаглавен - "i tezi sa falshivi :)", а в него има само хаштаг - #Budeteprosti.

Според проверка на "Биволъ" в данните на файловете - IP-адреса, от който е изпратен е в Гърция.

Медиата съобщава, че "и двата записа са (пре)записвани поне два пъти на iPhone с програмата VoiceMemos, сочат метаданните във файловете. Една от датите е 5 февруари 2020 г. в 10:05 сутринта. Друга дата в двата записа показва 13 юни 2020 г." И пише още, че във втория запис "има още една различна дата на последна промяна - 26 юни 2020 г. в 19:06:33. Възможно е този запис да е обработван на устройството, на което е бил записан, поради което датата на промяна да е различна от датата на създаването."

Ако единият запис е правен на 5 февруари сутринта е възможно той отново да е от резиденцията на Борисов, но за другия няма данни.

В записа, който изтече на 12 юни имаше много по-сериозни изказвания от премиера - за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам-министър, както и цинични определения за председателя на парламента и за евролидери.

След като първо реагира на записа във "Фейсбук" със "Забавляваме ли се" и кавър на песента на "Ъпсурт" - "3 в 1", в която са иронизирани от Борисов през Корнелия Нинова до Пеевски, след това премиерът обясни, че е манипулиран, като са му показвали на форума в Давос как се вземат от интервюта и се монтират материали. Дни по-късно, прокуратурата все пак започна проверка по изтичането на записа.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  Пр
  Правилно
  16 -48
  13:34, 28 юни 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 66
   66
   40 -18
   14:01, 28 юни 2020
   Вземи малко да почетеш и тогава коментираи .
   На малкия му пръст не можеш да се мериш будала .
  • Пр
   Правилно
   12 -29
   14:27, 28 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • До
   до правилно
   24 -14
   14:42, 28 юни 2020
   Колко ти платиха да плюеш по "фатмака" ? Утре ако ти платят ще плюеш със същия ентусиазъм и по адрес на "тиквата". Лайнария е пълна с подобни гьотверени /дупедавци/, затова анадолските завоеватели са си гледали рахата 500 години по тези земи. При такъв народ не ти трябва заптиета. И фатмака и тиквата са на върха на държавата ИЗБРАНИ от народа. Щом сме ги избрали ще ги търпим до следващите избори, АНАДЪММУ мюзефир кьопек.
 • 2
  Ди
  Дийп фейк
  15 -32
  13:53, 28 юни 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • До
   До,, до правилно"
   5 -7
   16:40, 29 юни 2020
   На мен никой и за нищо не ми плаща бе помияр недоклатен...
   Аз плащам и издържам стотици семейства--честно и коректно...
   А ти гледам, добре се справяш с турския език.... Не, че е зле, ама нали сте байрактари - ,,родолюбци",,,патриоти''...
   Абе голяма работа сте бе пръдльовци....
   Ама, щото сте пълни неудачници, мързеливци, свикнали да крадат и да живеят на гърба на местните хора.... Та сега ви е трудно и все някой трябва да ви е виновен...
   И кой ако не Бойко......
   Нещастници!!!
   Пак ще ви го напомня....
   Дебелия пожарникарски маркуч ще ви клати мноооого дълго...
   Приемете го с търпение и стоицизъм.....
   Запомни го бе, нещастен идиот..
   ХА ха ха хахаааааааааа....
 • 3
  Не
  Неправилно
  36 -19
  13:54, 28 юни 2020
  Мен пък ме е гнус от Бойко тиквата.Такова чудо ли заслужаваме да ни управлява? Чалгаря с пълно чекмедже с банкноти от 500 евро.Срам ме е от този народ, който не надига глава и не знам какво чака още ...
  • Ис
   Истината
   14 -26
   14:07, 28 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Пр
   Правилно
   24 -11
   14:20, 28 юни 2020
   Неправилно,
   Що не вземеш на тиквата дръжката и не си я засадиш в задния си двор.
 • 4
  22
  222
  24 -12
  16:51, 28 юни 2020
  Няма да продължи още дълго тази гавра с народа.Много брутални станаха феновете на Герб, но това няма да им помогне.Всяко нещо има граница.И за вас прасета всеядни също ще има край, не си мислете че ще продължавате да ни яздите и яхате безкрай.Все някога този народ ще ви измете.Вярвам че все някога народа ще се събуди.
 • 5
  11
  11111
  8 -5
  17:08, 28 юни 2020
  разбрахме че -аз с 200-та най накрая е било за У.р.с.у.л.а. а не за кърджалийката...
 • 6
  U
  U
  22 -11
  17:24, 28 юни 2020
  Комунистическата мутра от Банкя е неспасяема.
 • 7
  Да
  Дамян
  15 -10
  20:50, 28 юни 2020
  Не може да им се отрече,че са спецове в компроматите.Само че и народът поумня и не им си вързва. Само платените тролове натискат газта.Дерзайте,товарищи.
 • 8
  Ве
  Ветеран.
  5 -7
  14:03, 29 юни 2020
  Тиква или не забравихте преди него кои тикви бяха и ко беше ся е рай спрямо 97год или 2002 или 2006 която година да хванеш беше ужас тук от 5 или 6 год дръпнахме в всяка една свера кой кот ще да говори и има някъв ред ясно е че бизнеса не им се харесва та те ред и вдигане на минималната не им харесва вижте в уния години кво бяха заплатките и тогава плюйте има други за плюене
 • 9
  Ве
  Ветеран
  4 -1
  14:04, 29 юни 2020
  Само в първомай сме не уриантирани и още много няма да има тук развитие за тук не говоря говоря като цяло тук спасение няма
  • До
   Дон Бльон
   4 0
   08:35, 30 юни 2020
   Не знам от какво си "ветеран ", но със сигурност трябва да се върнеш в началното училище- научете го тоя български език бе- толкова ли е труден?
   А колкото до умозаключенията ти, че всичко в държавата е ОК - малко си се объркал!
   Ама нищо - както казваш -при вас си е така.
  • Бо
   Боже!!!
   0 0
   12:09, 1 юли 2020
   Какъв грандиозен провал си за образователната система.

Хороскоп за 05.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
05 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
05 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
05 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
05 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
05 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
05 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
05 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
05 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
05 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
05 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
05 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
05 юли 2020
Последни новини