Хлябът и пастата са полезни за здравето

Набавянето на протеини от хляб и паста е полезно за здравето на човека и по този начин той си удължава живота, твърдят специалисти, цитирани от в."Метро".

Досега ни се казваше, че най-полезни за организма са "цветните" продукти като плодовете и зеленчуците, които ни набавят полезни витамини и антиоксиданти. А по-малко ярките храни, като пастата и хлябът, ни се представяха като по-малко полезни и се изключваха при диети за отслабване.

Но в изданието на Американската медицинска асоциация беше публикувано изследване, обхванало 416 104 мъже и жени през 16-годишен период. То е дело на екипа на Деметриус Албанес от Медицинския център в Бетезда в щата Мериленд. От проучването проличава, че изследваните хора си набавят 15 процента от дневните енергийни нужди от протеини, като 40 процента от тях се падат на растителните, а 60 процента - на месните.

В растителните протеини влизат и тези от пастата и хляба. Здравните показатели на хората и шансовете им за дълъг живот рязко се покачват, ако консумацията на хляб и паста значително надвишава тази на яйцата, например. Съответно снижаването на риска от ранна смърт в този случай е от 24 процента при мъжете и 21 процента при жените.

Заменянето на месото със споменатите тестени изделия води до още по-голямо намаляване на риска, който пада до 13 процента при мъжете и 15 процента при жените.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини