Читалищата в Асеновградско продължават работа при строго спазване на противоепидемичните мерки

Читалищата в Асеновград продължават дейността си при строго спазване на затегнатите повторно противоепидемични мерки. 

Мярката бе наложена със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 09.07.20 г. по повод високото ниво на разпространение на коронавируса. 

Дейностите в някои от читалищните организации в община Асеновград се изпълняват само с възрастни, а на други места се провеждат и мероприятия с минимален брой деца. 

Голяма част от културните институции ще работят без прекъсване за лятна отпуска. Освен читалищна дейност, част от тях функционират и като библиотеки.  Всеки може да отиде да си вземе книга и с четивото да си запълва свободното време вкъщи.

Заради епидемичната обстановка някои от дейностите в културните средища няма да се състоят, но в други такива ще се провеждат при строго спазване на мерките. 

В читалище "Родолюбие" в Асеновград има детска вокална група. В НЧ "Св.преп. Паисий Хилендарски" също в града пък се провеждат уроци по танци и гайда. Там има и действащ литературен клуб.

На библиотечната дейност, инвентаризация и дезинфекция през летния сезон ще наблягат читалищата в асеновградските квартали "Долни Воден" и "Горни Воден" и в селата Новаково, Червен, Патриарх Евтимово, Боянци, Долнослав, Стоево и Конуш. 

Читалищните организации в тези населени места през лятото и в условията на епидемична обстановка ще функционират само като библиотеки - жителите ще могат да ползват произведения от библиотечния фонд за вземане вкъщи. 

Единствено читалището в Козаново няма да работи до края на календарната година. 

Читалището в село Тополово провежда инициативата "Ваканция в библиотеката" за деца -с игри и рисуване по един час дневно. 

Читалищните дейци в Нареченски бани организират група по танци за възрастни.  А в Бачково се провеждат детски мероприятия под надслов "Лятна библиотека". В читалището в село Избеглии също има групи за танци както за деца, така и за възрастни.

На детска занималня се радват най-малките жители на Златовръх. Там читалищният служител ги събира на малки групи и има чете на глас откъси от различни книги. 

В читалището на село Мулдава също се провеждат уроци по танци, а в това на Конуш децата посещават читалнята, където на необходимо разстояние едно от друго си четат любими творби.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини