Започна подготовката за Преброяване 2021 в Асеновград

Вече започна подготовката за преброяването през 2021 г. , съобщиха от Община Асеновград.

От 20.07.20 г. до 15.09.20 г. Националният статистически институт съвместно с общинските преброителни комисии ще осъществи един от основните подготвителни етапи. 

Близо 2 000 представители на общините и на държавното ведомство, преминали специализирани обучения, ще извършат предварителен обход във всички населени места на територията на Република България. 

Целта е актуализиране на наличната информация и събиране на липсващи данни за жилищните сгради и адресите.

По време на обхода регистраторите ще съберат информация за географските координати и характеристиките на сградите. 

Обект на наблюдение са жилищни и нежилищни сгради, в които живеят хора, места за настаняване, болници, общежития, затвори, манастири, места за предоставяне на социални услуги, локации, които е възможно да се ползват от лица, които са без дом, за обитаване или пренощуване.

Целта на изследването е да бъде осигурена информация за всички сгради в райони, където липсва утвърдена цифрова кадастрална карта.

По този начин ще бъдат получени актуални и коректни адресни цифрови данни, които ще подпомагнат подготовката на Преброяване 2021 при съставянето на контролни райони и преброителни участъци.

За първи път в историята на преброяванията предварителният обход се провежда чрез ползване на мобилни устройства.

Регистраторите няма да посещават домакинствата и жилищата.Те ще комуникират с граждани лично единствено когато се налага да изяснят дали сградата се ползва за жилищни цели, както и да установят точността на адресната информация. 

Регистраторите нямат право да събират от самите лица данни за тях, домакинствата или имотите им, както и да ги интервюират или изиксват такива, по каквито и да е било други въпроси.

Всеки регистратор може да бъде идентифициран чрез служебната карта, която е длъжен да носи със себе си по време на обхода.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини