Псувайте за здраве!

Екипът на д-р Ричард Стивънс от Университета на Кийл във Великобритания установи, че псувните помагат в моменти на силна болка, когато дори и хората с най-добри маниери не могат да се сдържат, съобщиха в. "Индипендънт" и в. "Гардиън".

Изследването им показа, че псуването намалява физическата болка.

Психолозите накарали 66 доброволци да държат ръцете си в ледена вода колкото могат, докато изричат една ругатня или псувня от списък от "пет думи, които обикновено използвате, когато си ударите палеца с чук".

Експериментът бил повторен, но с една от "пет думи, с които описвате маса".

Доброволците държали ръцете си в студената вода средно 40 секунди по-дълго, когато псували, отколкото когато изричали неутрални думи.

Освен това в първия случай пулсът им се ускорявал и прагът на болката им се повишавал.

Учените са публикували резултатите от експериментите си в сп. NeuroReport.

Учените смятат, че псуването може да се е развило като начин за увеличаване на агресивността и намаляване на усещането за болка. То е помагало на прадедите ни да реагират чрез "бягство или борба", когато са нападнати от врагове.

Психолозите добавят, че псуването може да прави хората безчувствени към болката чрез повишаването на нивата на агресивността.

"От векове псуването е почти универсален човешки лингвистичен феномен. То е емоционална форма на езика и вероятно се заражда в дясното мозъчно полукълбо за разлика от по-обикновения словесен изказ, който се формира в лявото мозъчно полукълбо", обясни д-р Стивънс.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини