Обичам те = 163 424 лири. Класираха удоволствията

Човекът, който получава признанието "Обичам те", изпитва радост, сравнима с радостта от съобщението, че е спечелил 163 424 лири от лотарията. Това показват изследвания, публикувани в книгата "Вие всъщност сте богати, само че не го знаете", пише The Daily Telegraph.

Авторите на томчето Стив Хенри и Дейвид Албертис са си поставили за цел да докажат, че в живота има неща значително по-ценни от парите. Те са провели анкета сред 1000 човека, чиято задача била да назоват 50 събития или състояния от живота си, които са ги направили щастливи. Всеки трябвало да оцени случката в паричен еквивалент: да сравни радостта от събитието с радостта от спечелване от тотото на определена сума.

Резултатите показали, че признанието в любов е на второ място.

На първо се оказала новината за отлични резултати от медицинско изследване - тя е оценена приблизително на 180 000 лири.

На трето място са стабилните отношения между партньорите - те "струват" около 155 000 лири.

Животът в спокойна и безопасна страна се оценява на 130 000 лири, удоволствието, което дават собствените деца - на 123 000, общуването със семейството - на 110 000, смехът - на 108 000, а сексът - на 105 000 лири.

Интерес представляват и събитията и състоянията, които не попадат в първата десятка. Така например четенето на книги се оказва 2.5 пъти "по-скъпо" от ходенето на кино.

Радостта от работата се оценява на 37 000, но очакването на почивните дни е доста по-скъпо, 50 000.

Сутрешното предчувствие за чудесен ден (18 000) е доста по-евтино от завръщането у дома вечер (45 000).

Авторите на книгата твърдят, че са искали да изработят нова скала на ценностите, алтернативна на паричната (?). Според тях това е особено важно в период на криза, когато хората особено силно желаят да намерят нещо хубаво в живота.

Не е за пръв път парите да се ползват в като мерна единица за удоволствието от живота. Дмитрий Александрович Пригов, руски концептуалист, ползва подобен метод в труда си "Разплащане с живота". Друг руснак, Андрей Книшев, пък съставил своя класация на удоволствията. В нея той включил 200 житейски радости, а на първо място класирал удоволствието от продължително съзерцаване на собствения лик в огледалото (в добро настроение).
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини