Корабът за Марс има технически затруднения, но всичко е наред

Марс 2020, космическият кораб, носещ новия роувър на НАСА към Червената планета, изпита технически затруднения и временно остави да работят само основните системи, съобщи агенцията в четвъртък.

"Данните сочат, че космическият кораб е влязъл в състояние, известно като безопасен режим, вероятно защото част от космическия кораб е била малко по-студена от очакваното, докато Марс 2020 е бил в сянката на Земята", заяви НАСА.

Космическият кораб напусна земната сянка и температурите вече са нормални.

Когато корабът влезе в безопасен режим, той изключва всички, освен основните системи, докато не получи нови команди от контрола на мисията.

"В момента мисията" Марс 2020" завършва пълна оценка на космическия кораб и работи за връщането на космическия кораб в номинална конфигурация за пътуването му до Марс", добави НАСА.

Космическият кораб също закъсня в установяването на комуникационната си връзка с Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния, която контролира мисията си.

Марс 2020 изпрати първия си сигнал до наземния контрол в 9:15 ч. (1315 GMT), но едва в 11:30 ч. (1530 GMT) установи телеметрия - по-подробни данни.

Мат Уолъс, заместник-ръководител на проекта на мисията, каза, че фактът, че космическият кораб е влязъл в безопасен режим, не е прекалено важен.

По думите му всичко е наред, екипът работи по тази телеметрия, за да установи функционирането на останалите системи, а при досега проверените всичко изглежда добре.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини