В Мадрид и Брюксел: Вирусът не съществува, маските убиват

Протестите срещу ограничителните мерки заради коронавируса продължават в различни европейски градове и държави.

В Брюксел граждани протестираха срещу мерките за борба с коронавируса, които според тях се отразяват негативно върху свободите им. Носенето на предпазни маски стана задължително на 12 август за целия район на евростолицата заради увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус в Белгия.

Най-малко 2500 души демонстрираха в испанската столица в неделя срещу задължителната употреба на маски и други ограничения, въведени от правителството за справяне с коронавируса, съобщава "Дойче Веле".

Демонстрацията започна под огромния испански флаг на пл. Колумб, в центъра на Мадрид, където присъстващите размахваха банери с фрази като „Вирусът не съществува“, „Маските убиват“ или „Ние не се страхуваме“.

Организираният чрез социалните мрежи митинг е събрал около 25 000 участници според данните на полицията.

Жителите на столицата протестираха и срещу политиката на правителството. Според тях властите нарушават човешките им права, тъй като според участниците здравите хора не трябва да носят маски. Според тях те били "автентично мъчение".

Много други носеха транспаранти с лозунги като „Системата контролира чрез страх и пресата манипулира“; „COVID има лекарство, но е забранено, те не искат да ви защитят“ или друг на английски, който казва „Роден да бъде свободен“.

Критиките не спират дотук. Обвиненията са, че властите са създали фалшива пандемия. Според недоволните в края на лятото ще умират по 300 000 на ден, но от глад, а не от коронавируса.

Тази демонстрация се провежда два дни, след като правителството обяви нови ограничения като затваряне на нощни клубове или забрана за пушене на открито, ако двуметровото разстояние за безопасност не може да се спазва.

Маските станаха задължителни в обществения транспорт през май и след това се разпространи във всички обществени места в Испания, където коронавирусът отне 29 000 живота.

Същевременно Бразилия регистрира над 23 хиляди нови случаи на заразяване с COVID-19 и така в момента е на второ място в света по брой на заразявания и смъртни случаи от коронавирус, съобщи БНР.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор пък обяви, че очаква да може да въведе в употреба в страната ваксина срещу коронавирус през първото тримесечие на 2021 година.

Правителството е договорило партньорство с Аржентина и голяма фармацевтична компания за производството на ваксина, която да бъде разпределена в Латинска Америка.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини