Световъртеж – уникални народни рецепти и билки

Помогнете си срещу световъртеж с предложените уникални рецепти и билки от народната медицина.

Световъртеж

Виене на свят или световъртеж  – това е усещане, придружено от чувство на нестабилност, загуба на равновесие, а понякога и дори може да се почувства, че земята или подът се движи изпод краката Ви. То е усещане на неволевите движения на нашето тяло в пространството и движението на околните предмети в сравнение с тялото. Обикновено то е безвредно чувство и се случва почти на всички, но ако това се повтаря редовно, особено, ако може да бъде описано като силна замаяност, тогава ще трябва да отидете на лекар, защото това може да е признак за наличието на някакво заболяване.

Най-често световъртежът се случва, когато правите една рязка промяна в позицията на тялото, от травма на главата, токсични ефекти върху тялото от алкохол, тютюнопушене, наркотични вещества, стрес и други. В световната общност състоянието е известно под названието вертиго.

Не е просто нещо човек да чувства как тялото му се намира в пространството. За тази цел има специален орган на равновесието. Той е разположен в ушната мида на ухото. Научно той се нарича вестибуларен апарат и е устроен много сложно. Основните му части са три полукръгли канали.

В преддверията му се намират специални клетки. Те имат дълъг израстък под формата на власинки, които са заобиколена от гъста ендолимфа. Тя се задвижва чрез промяна на позицията на главата и тялото. Това движение кара власинките да правят колебливи движения и да ги предават в рецепторните клетки на вестибуларния апарат. Тези колебание се записват и предават по нервните влакна в различни части на централната нервна система.

Причини

Известно ли Ви е чувството за световъртеж, когато земята и всички неща около вас започват да се въртят, като че ли стъпвате по дебел слой листа под краката си и, от който сте заобиколени и главата Ви в истинския смисъл на думата се върти? Навярно много хора са преживели това състояние, и разбира се, че се изпитва странно неудобство, причинено от страх за здравето и възникват много въпроси. Какви са причините за неприятния световъртеж, от които може да усещате замаяност и как да си помогнете в този случай?

След като се приемат някои лекарства също се получава световъртеж.

В поясненията към много лекарства е записано, че пациентът може да се чувства замаян. Въпреки това за някои медикаменти това предупреждение е особено ясно изразено.

Противоалергични препарати. Особено силно се отразява на нервната система и на органа на равновесието дифенхидрамин, който се използва в момента сравнително рядко.

Най-мощната група от антибиотици и антисептици.

Антидепресанти и силни успокоителни. Като цяло, световъртежът е типичен страничен ефект на много лекарства, чието действие е насочено към нервната система.

Постоянен световъртеж може да се получи по наследство и от нездравословно хранене, ниско кръвно, недостатъчно пиене на вода, анемия и други проблеми. Съответно трябва да се вземат мерки според всяка от причините и да се търси помощта на невролог.

Световъртеж сутрин – получава се при рязко ставане или извиване на главата настрани. Обикновено минава само без лечение. Страдащите трябва да не стават рязко и също да не си извиват главата рязко. Препоръчително е да спят на 2 възглавници. Това е симптом и на бременността. За дамите през този период е необходима храна с повече желязо.

Преди лечението на проблема, Вие трябва първо да знаете първо неговият източник. Има много фактори, които могат да причинят световъртеж. Лечението на народната медицина за този проблем е много подходящо, тъй като тя има много рецепти за него. Етиологията на световъртежа може да бъде следната:

стресови състояния;

неправилно хранене;

тютюнопушене;

приемане на лекарства;

неврологични заболявания;

инфекциозно заболяване;

остеохондроза на шийните прешлени;

хипертония.

Виене на свят по време на стрес.

Ние живеем в един свят, където постоянният стрес се превърна в норма. Шумът на мегаполиса, недоволството на жителите от обслужването в магазини и организации, големи емисии на въглероден диоксид в атмосферата – това е само една малка част от това, което обитателите на един град изпитват ежедневно. И заедно с това, стресът може да доведе до сериозна повреда на вестибуларния апарат. Това се случва, защото постоянният прилив на адреналин свива кръвоносните съдове. По този начин страда притокът на кръв във всички органи и тъкани.

Заедно с лошото кръвоснабдяване, винаги се нарушават и тъканите с кислород. Ако повечето от органите повече или по-малко са адаптирани, то мозъчните клетки са много чувствителни към хипоксията. Поради липса на кислород те умират бързо, и по този начин не успяват да изпълнят най-важната си дейност – регулиране на жизнените функции. От това се стига до факта, че сигналите от вестибуларния апарат започват да постъпват в мозъка със забавяне или той ги обработва неправилно. В резултат на това, човек се чувства замаян.

Виене на свят и лоша диета

Трофизъм или просто захранването на клетката – това е ключов фактор за съществуването на всеки жив организъм. Тялото се нуждае от полезни вещества, за да се изградят нови клетки, за енергия, за правилното регулиране на тези процеси. Тези вещества включват не само добре известните протеини, мазнини и въглехидрати, но и витамини и минерали. Към тях спадат и много ензими, които изпълняват сложни работи, без които, не можем да направим нищо.

Ако захранването не е балансирано и не включва в състава си достатъчно количество от съществено значение като макро и микроелементи, рано или късно това ще доведе до необратимо увреждане на различни клетки. Ако това се случи във вестибуларния апарат, или в сетивните области на кората на главния мозък, отговорни за баланса на работата на тялото, лицето ще започне да усеща виене на свят и загуба на слуха.

Тютюнопушенето като причина за световъртеж

Доказан факт от учените е, че пушенето е вредно и е излишно да го казваме. Но, че то причинява световъртеж, за някои хора може да изглежда неправдоподобно. По време на вдишването на тютюнев дим се получава чувство за леко замайване, но това не е свързано с нарушаване на вестибуларния апарат, и мозъкът просто в този момент няма достатъчно кислород. Това се случва само при начинаещи пушачи и всички са добре запознати с това. По-късно тялото привиква и хората не изпитват замаяност по време на пушене.

Тези мнения са грешни. Мозъчното увреждане поради временна хипоксия, причинена от тютюнев дим по време на пушенето, няма да изчезне. В крайна сметка мозъчните клетки започват да умират, и от това се получава влошено регулиране на вестибуларния апарат. Колкото повече пуши човек, толкова повече клетки ще бъдат повредени и толкова по-изразена ще бъде проявата на неизправност на равновесния орган.

Виене на свят от някои медикаменти

Страничните ефекти на лекарствата често включват виене на свят. Понякога това е временно, като например, когато на пациента се дава за първи път голяма доза от лекарството, което е довело до насищане. Когато се постигне желания терапевтичен ефект, дозата се намалява, и виенето на свят изчезва. Но понякога страничният ефект присъства в лекарството дори в оптимално избраната доза. Това вече е непоносимост към лекарството.

Причини за световъртеж

Лекарства, които могат да предизвикат замайване са много. Те обикновено са лекарства от следните групи: съдоразширяващи, ноотропини, антихистамини; транквилизатори (успокоителни); седативни.

За отбелязване е, че не всички хора са податливи на замаяност поради получаване на такива лекарства. Един пациент понася лекарството добре, но другите странични ефекти се развиват от същото лекарство. Всичко е много индивидуално. Фармацевтичните компании разработват и нови лекарства, които лекарят може да замени с основните такива на пациента чрез други средства, които се понасят добре.

Мигрената – причина за световъртеж

Главоболието или както още се нарича мигрена, може да бъде придружено в повечето случаи и от виене на свят. Най-честата причина за такива състояния е в нарушение на кръвоснабдяването на мозъка. Има много заболявания, които са придружени от такива нарушения:

резидуална енцефалопатия;

епилепсия;

синдром на вертебробазиларната артерия;

цервикална остеохондроза.

Като цяло, механизмът на замаяност е същият като този при стрес. Лошото кръвоснабдяване със съдовете на главния мозък водят до мозъчно-съдова исхемия и в крайна сметка това причинява умиране на нервните клетки. Поради това има и главоболие и замайване.

Инфекциозните заболявания – причина за световъртеж

Инфекциозните агенти могат да поразят различни органи и системи. Нервната система като цяло и по-специално на мозъка не са изключение. Менингококите са в състояние да преминават кръвно-мозъчната бариера и да причинят тежко заболяване, което се нарича менингит. В самото начало може да се появи световъртеж и главоболие.

Възпаленията на средното ухо, които са причинени също от бактериални агенти могат да бъдат съпроводени от световъртеж. Механизмът му на действие се медиира в този случай в него. Както бе споменато по-горе, вестибуларният апарат са намира в ушната мида на ухото и в непосредствена близост до средното ухо. Ако патологичният процес се разпространи и засегне слуха и ушната мида, равновесието се нарушава. В резултат на това ще се стигне до виене на свят.

Шийни прешлени и световъртеж

Дегенеративните промени в дисковете на шийните прешлени също могат да причинят световъртеж. При пациенти, страдащи от цервикална остеохондроза е нарушено кръвоснабдяването във вертебралната (гръбначната) артерия. Въпреки факта, че основният поток от кислород и хранителни вещества за мозъка се извършва от каротидни артерии, гръбначната също играе важна роля. Ако функцията им е недостатъчна, балансът на работата на тялото е също нарушен.

Често цервикалната остеохондроза води до нарушение на гръбначните нерви. То е придружено от болка. Това може да предизвика замайване. В този случай, механизмът на възникване е рефлекторен. Всички нервни сплитове се намират в тясно сътрудничество помежду си. Така че цервикалните гръбначни нерви на шийния отдел сигнализират за движение на главата, и това е пряко свързано с баланса на тялото. Патологичните болкови импулси могат да предизвикат смущения в него.

Шийният световъртеж се нарича сред лекарите и вертеброгенен. Преди седем десетилетия, учените открили, че активното въртене на главата може да доведе до виене на свят. Има три версии на появата на такова явление. От гледна точка на привържениците на невросъдовите прешлени на врата хипотезите в крайна сметка се сближават помежду си.

Първа хипотеза – компресиране на междупрешленните дискове. Това явление води до факта, че някои нервни окончания са под постоянно налягане.

Втората хипотеза е появата на неприятен симптом и се нарича хипотеза на нарушения соматосензорен вход. Според тази теория шийният световъртеж се появява след тънки нарушения в анатомията на шийните прешлени. Този статус на травмиране променя не само мускулите, но и на свързващия апарат – сухожилията. По същия начин на гръбначния стълб по-силно реагира всяка, дори най-малката експозиция, което е симптом. С тази травма по време на движенията на главата, човек губи способността си да се движи нормално по земята.

Последната теория се нарича съдова. Привържениците на тази теория смятат, че всяко нарушение на състоянието на костната тъкан на прешлените води до разграждащо състояние в съдовете от този отдел. Ето защо, някои кръвоносни съдове се свиват и притока на кръв се влошава. При такова явление състоянието на пациента се влошава в момента, когато той извърта главата си или я отпуска назад към гърба си. Понякога замайването може да се пропука, и работата на сетивата да се влоши – например на зрението или да се появи глухота. Много лекари смятат, че най-голям световъртеж се получава с комбинация от няколко фактора.

Световъртеж при бременност

Това специално състояние на жените също често е придружено от виене на свят и се дължи на преструктуриране на тялото, насочено към необходимостта да се доставят хранителни вещества за плода. Ако това преструктуриране се проведе бързо и интензивно, или по някакъв начин погрешно, тялото на бъдещата майка, по принцип и на мозъка, по-специално ще изпитат недостиг на кислород и хранителни вещества. Това в крайна сметка води до факта, бременните да са в състояние да им се завие свят. Въпреки това, повечето от тези явления са само временни и бързо преминават.

Симптоми на световъртеж

Световъртежът се характеризира с необичайни усещания в главата. След подробен разпит, симптомите могат да бъдат разделени на по-специфични неврологични категории, сред които основните – слабост и нестабилност.

Определения за слабост – състояние, което се случва, когато има недостатъчно осигуряване на мозъка с кръв, кислород и глюкоза. Тя се характеризира със загуба на яснота в ума, а след това има загуба на координация на движенията и мъгла пред очите. Тя може да бъде с хипервентилация, недостиг на глюкоза и се предхожда от загубата на съзнание и гърчове, и е характерен симптом на депресията.

Замайване или световъртеж – илюзия от собствените движения или от такива външни обекти, обикновено кръгли. Настъпва, когато необичайно си обръщаме главата, или от визуалните, вестибулаторните и проприорецепторите ефекти (световъртеж от височини, от движение и причинен от визуални образи). Физиологичният световъртеж почти никога не се наблюдава преди загуба на съзнание. С редовни прояви на симптомите трябва да получавате навременна медицинска помощ .

Симптомите на световъртеж могат да бъдат следните:

– Илюзия за движение (предене), особено при изправяне или завъртане на главата;
– диплопия;
– загуба на равновесие;
– обща слабост;
– гадене, повръщане;
– обрив;
– тежест в главата;
– притъмняване пред очите;
– треска;
– шум в ушите, понижаване на слуха.

В допълнение някои заболявания, могат да бъдат придружени от виене на свят:

– Дискомфорт, болка и ограничаване на движението в шийните прешлени (с остеохондроза);
– нарушение на говора, мускулна чувствителност и координация в пространството (за инсулт);
– тежка замаяност в определени положения на тялото със силно главоболие с едностранна глухота (при мозъчни тумори );
– тежък световъртеж с гадене, депресия и промени в настроението, до загуба на съзнание (по време на менструация, менопауза, бременност в първото тримесечие).

Видове световъртеж

Лекарите класифицират вертигото, както следва:

Централен световъртеж  – получава се от нарушения и / или заболяване на мозъка, което може да възникне от кръвоизлив, травми и тумори.

Периферен световъртеж – е резултат от излагане на унищожаване на вътрешното ухо или вестибуларния нерв.

Системен световъртеж – възниква от провала на една от системите, които са отговорни за ориентацията в пространството: визуална, вестибуларна, или мускулна. Този вид изисква внимателна диагностика и цялостно лечение.

Несистемно (физиологично) виене на свят  – може да се появи от неврогенни причини (стрес, депресия, умора), или поради липса на глюкоза (при ниско-въглехидратни диети или глад).

Причините разбира се понякога са много по-малки, отколкото могат да изглеждат, като например, когато човек, твърде бързо се изправя на крака, или от морска болест след разходка с лодка и т.н. В този случай, причината е разминаването на визуалните изображения и физическите усещания. Тази атака се извършва самостоятелно.

Допълнителните симптоми и различните лабораторни методи могат да Ви помогнат да разберете от какъв вид заболяване е причинен световъртежът.

Комбинацията между синузит и световъртеж по-често се случва, отколкото някои си мислят. Тя може да ни изглежда по-лесна за справяне като например честото главоболие. Понякога синузитът със световъртеж могат да бъдат симптом за по-сериозен проблем. Световъртежът е инфекция на ухото, при която може да има връзка със синузит.

Периферен световъртеж с шум в ушите

Периферният световъртеж има тежестта на симптомите, придружени от гадене и повръщане. Получава се шум в ушите, усещане за пълнота или загуба на слуха, бледност и изпотяване. Характеризира се с ясно изразен оптокинетичен нистагъм, който не се променя от движението на очната ябълка – което е хоризонтално с определена ротация. Нистагъмът изчезва при забавяне на погледа. Пациентът се чувства замаян, когато гледа с очите встрани на бавни колебания, и той често залита в тази посока. Други неврологични прояви обикновено отсъстват.

Периферният световъртеж се появява достатъчно често, но не достига до тежка форма, така че централните механизми да го компенсират. Атаката на дисфункцията на периферния вестибуларен апарат може да се повтори няколко пъти. Обикновено световъртежът е в резултат на травма на главата, отравяне, възпаление на вътрешното ухо  с инфекциозен характер, синдром на Мениер (световъртежът редовно се придружава от шум в ушите и слухови увреждания) и вестибуларни шваноми (тумори, които се развиват в нервите). Последното може да предизвика нарушение на докосване на лицето и отслабването на лицевите мускули, дължащи се на прекъсване на 5-ти и 6-ти черепни нерви. Токсични антибиотици (стрептомицин, гентамицин, неомицин) могат да предизвикат дисфункция на периферния вестибуларен апарат. Психогенни развития на симптомите при хора с хроничен световъртеж, водещи до инвалидност, страх от открити пространства; докато нистагъмът отсъства, и неврологичният статус е нормален.

Хипертонична болест на сърцето

Тя е съпроводена с виене на свят, шум в главата и ушите. Много вреди може да нанесе високото кръвно налягане на артериите с малък отвор. Мозъчните артерии са много чувствителни към кръвното налягане: те започват да стават тесни и малко еластични. В резултат на намаления приток на артериалната (богата на кислород) кръв към мозъка. Следователно възниква по-силно виене на свят, шум в главата, шум в ушите. Особено в тези случаи пулсиращ шум.

Водещи симптоми са: световъртеж и / или шум в главата, ушите, редовни или случайни; това явление е в състояние да се случи паралелно с липсата на равновесие и / или замаяност, чувство за слабост, повишено кръвно налягане, редовно или от време на време, често се среща също така и загуба на слуха.

Лечение и прогноза

Обикновено лечението на световъртеж помага за елиминиранео на тези симптоми или намаляването им до приемливо ниво. Принципите на лечение са различни, включително и такива като разследване причината за хипертония и нормално кръвно налягане до приемливи граници. Инспекцията се състои главно в биохимичните кръвни изследвания, прегледи на сърцето, щитовидната жлеза и бъбреците. Терапията може да изисква някои промени в диетата, физическата активност и модерни лекарства, това ще доведе до изискваните стандарти в концентрацията на холестерол в кръвта. Регулируем нормален мозъчен кръвоток с помощта на изработено съдово лекарство. Такъв курс на лечение може да бъде 2 или повече месеца, а първото му въздействие става по-осезаемо при втората – четвъртата седмица от лечението.

Световъртеж и гадене

Често комбинацията между гадене и виене на свят е проява на различни заболявания и нарушения в организма. Когато човек получи виене на свят, на него му изглежда, че всички неща са се обърнали, че той е попаднал в бездната, или под него няма стабилна почва, на която да стъпи. Ако тези симптоми са в нарушение на мозъка , и по-специално на вестибуларния нерв или някои от неговите индивидуални сегменти, то често се комбинира с гадене. Тя също може да наруши функционирането на кръвното налягане, пациентът може дори да повръща и да му избива студена пот.

Продължителността на тези събития (в нарушенията на мозъка), може да варира в широки граници.

При болестта на Мениер се наблюдава също силен световъртеж в комбинация с гадене. При това заболяване пациентът може да има тези симптоми няколко дни. В допълнение към по-горе споменатите симптоми могат да се наблюдават и нарушения на слуха. В зависимост от това дали той е във всеки раздел на мозъка, има болезнен процес, и различни симптоми и сериозност. Понякога световъртежът може да бъде комбиниран с повишение на телесната температура и усещания за болка в зоната на епигастриума.

Понякога пациенти с епилепсия заедно с припадъка, получават и силен световъртеж. Комбинацията от повръщане и виене на свят често се получава от тумори, разположени на задната повърхност на главата. Болестта на Мениер е по-често при по-възрастни хора, които също страдат от влошаване на мозъка и кръвоснабдяването. Използването на специални билкови добавки (диетични добавки) намалява вероятността от тежки състояния на всяка възраст.

Световъртеж от централен произход

Централният световъртеж се диагностицира чрез симптоми подобни на лезии на мозъчния ствол и малкия мозък, като нарушение на апарата за речта, двойно виждане, изтръпване, главоболие, слабост и смущения в координацията на движението на крайника. Също така, има нистагъм във всякаква форма, т.е. вертикална или неопределна, но в повечето случаи – ротация без хоризонтални елементи. Централният нистагъм изчезва при забавяне на погледа. Централният световъртеж може да има хронична или лесна форма с шум в ушите и загубите на слуха са редки. Най-честият фактор е патологичен процес в мозъчния ствол (демиелинизация, съдови или неопластични заболявания). Понякога централният световъртеж е симптом на темпорална епилепсия .

Психогенен световъртеж

Патологичен световъртеж се развива в нарушение на зрителното и вестибуларното възприятието или мускулното (обикновено от последното). Той често е придружен с повръщане, нестабилност при изправяне, координация на движенията; започнати или подобрени чрез движенията на главата. Този симптом задейства централната нервна система или нарушенията на периферните системи (8 чифта черепни нерви при вътрешен отит). Необходимо е да се разбере основната причина за симптома.

Психогенното виене на свят – е появата на несигурни усещания от интоксикация, гадене, размахване на предмети пред очите Ви, потъмняване или воал пред очите, чувство за предстояща загуба на съзнание или пълна загуба на равновесие, движение или смущения в главата, и други, които се появяват, от емоционална катастрофа – най-невротични разстройства свързани със стрес.

Клиничните характеристики на психогенния световъртеж са: комбинацията от последиците от недостиг на въздух, мигрена, сърцебиене, увреждане на съня, намаляване на вниманието и способността за концентрация, появата на чувство на дискомфорт в областта на корема, треска, болезнени спазми в мускулите и т.н. Този феномен се появява внезапно, или възниква при изкачване или слизане по стълби, мост над празното пространство, и включително и на метрото, на стадиона, в магазина и така нататък.

Един от симптомите на това явление е усещането на замъгляне в главата и се чувства лека интоксикация или страх от падане. Може би появата на преходна нестабилност във формата на атаки (секунди или минути) или чувство с илюзорно нарушение на стабилността на дължината на тялото за част от секундата. Началото се случва в продължителен период от страх. Безпокойството и страхът са придружени от психогенно виене на свят, въпреки че могат да се появят и без тревожност.

Какво да се прави в такъв случай? Премахнете всички други причини, които могат да предизвикат замайване: консултация с отоневролог, с терапевт и с невролог и също се нуждаете от положителна диагноза за това явление, изясняване същността на емоционалните разстройства, цялостен преглед и лечение с медикаменти и с не-фармакологични методи.

Лечение на световъртеж

Първа помощ за световъртеж

Ако човек е имал силен световъртеж, първото нещо, което трябва да се направи е да се успокои, да не се паникьосва.

Когато имате силна замаяност, трябва да седнете и да фокусирате очите си по всеки предмет, и се опитайте да не ги затваряте. Ако чувството на замаяност продължава, докато започнат да се появяват болезнени усещания (изтръпване на ръцете или краката, речеви увреждания, силна болка в корема или гърдите) незабавно се обадете на вашия лекар и трябва да сте в легнало положение, дори и след като пристигнете при него. В същото време, не се опитвайте да се движите и не си обръщайте главата.

Ако човек има силна замаяност докато е у дома си, да се освободи от плътно прилепналите дрехи и да се отворят прозорците, за да диша свеж въздух. Тогава болният да легне в леглото, така че главата, врата и раменете му да лежат върху възглавницата. Това положение не позволява изстъпления на вертебралните артерии, което не е желателно за виене на свят. Необходимо е също така да не се допуска извъртане на главата.

За да се избавите от виенето на свят и да отстраните едновременно и стреса, на челото може да сложете една студена кърпа, предварително намокрена с лек разтвор на оцет или да пиете 8-10 капки от 0,1% разтвор на атропин.

При положение, че не може болният да се успокои, може да вземе успокоителни, Андаксин — по 0,2 г, Седуксен — по 5 мг.

За да се извърши лечението ефективно е необходимо да се направи точна диагноза, така че във всеки отделен случай да бъде назначено от лекар!

Лекарства за световъртеж

За лечение на световъртеж се използват лекарства в зависимост от симптомите, свързани с него, но основно тези:  антихистамини: Меклозин, Прометазин, Пипольфен, Димедрол; транквиланти за облекчаване на тревожност: Диазепам, Лоразепам; успокоителни: Андаксин, Седуксен;
против гадене и повръщане и болезненост: Церукал, Метоклопрамид.

При продължителните пристъпи на виене на свят, се получава дехидратация, за които лекарите изписват Еуфулин 2.4% на 10.0 мл венозно, Манитол 15% 200 мл,  интравенозно прилагани „Диазепам“ 1.0 мл.

Прилага се етиологична терапия за ограничен брой заболявания, за които лечението е възможно само с (бактериален лабиринтитис, стволов инсулт, епилепсия на темпоралния лоб, базиларна мигрена, холестеатома и други тумори, включени във вестибуларния анализатор).

Често истинската причина за световъртеж, главоболие и неразположение е съдовата дистония, която може да доведе до пристъпи на паника (вегетативна криза). Чрез избора на лекарства за вегетативни кризи, пациентите трябва да бъдат лекувани с повишено внимание, така че да не предизвика пристрастяване и да отговарят на нуждите им при постоянна употреба, за да се постигне състоянието на лекота.

Интересен вътрешен продукт е Елтатсин, който премахва прекомерното напрежение, помага за стабилизиране на налягането, за по-добър сън, повишава енергийния потенциал на организма и устойчивостта на тъканите към хипоксия. Лекарството не премахва желанието да се справите с проблема.

Рецепти на традиционната медицина за световъртеж

В случаите, когато нямате виене на свят от сериозни органичен мозъчни лезии или увреждане на органа на равновесието, то е възможно да се прибегне до нетрадиционни терапии. Добрите народни средства за лечение са, за да се излекувате само след предварителна консултация с лекар. В противен случай, те могат да навредят, и да не се подобри положението. Прилагайте най-често използваните билкови препарати, но заедно с лекарството. По този начин се постига най-добрият терапевтичен ефект.

Лечението на вертиго с традиционните методи е доста достъпно за всеки, който се сблъска с този проблем и не изисква сложни действия. Нека да разгледаме по-подробно какво може да помогне за възстановяване на доброто здраве.

Лечебна физкултура и водолечение

Ако се почувствате замаяни с невротичен произход, което е причинено от продължително действие на стреса, в този случай, се препоръчва физиотерапия, да се справите със стреса и хидротерапия – вземете контрастен душ или гореща вана.

Упражнения

На отделните видове световъртеж може да се въздейства лечебно с помощта на специални упражнения.

Първи комплекс. Седнете на пода и изпънете краката напред. След това бързо легнете на гърба си и се обърнете наляво. След това бързо се обърнете надясно, на гръб и застанете в седнало положение.

Втори комплекс. Стоящи в изправено положение трябва да се завъртите в кръг около лявата пета, а след това обратно около дясната пета. Гледайте само пред себе си.

Трети комплекс. Седнете на стол и бързо се наведете напред. Бързо се изправете като държите главата права. Три пъти завъртете главата вляво и после вдясно. Още веднъж завъртете главата си настрани и гледайте в пода. Три пъти кимнете с глава като се стремите да достигате гърдите си с брадичката.

Всички упражнения можете да правите по 2-3 пъти за деня за 3-4 месеца. Предварително се консултирайте с лекар.

Масаж за световъртеж

За да спрете пристъпа на световъртежа  следва да натиснете с палците на ръцете си или да направите кръгови движения на точките, които са разположение на:

В основата на носа;

На вътрешния край на веждата;

На върха на края на ушите;

На лобовете на ушите;

В средата между устната и носа.

Процедурата трябва да трае 4-5 минути. След това можете да масажирате целия врат  с палци.

Лук за световъртеж

Кромид лук може да помогне в тази неприятна ситуация: необходимо е да се настържи лука ситно и го накиснете във вода за 2 часа. Прецедете и ползвайте само по 2-3 глътки от сока на ден, на всеки 2 дни почивате 3 дни.

Морско зеле

За често срещания световъртеж с неизвестен произход трябва да се яде преди ядене по лъжичка от изсушени морски водорасли – морско зеле. То прочиства организма от токсини и укрепва нервната система и трябва да се приема ежедневно. Изсушеното морско зеле се използва по лъжичка на ден, с малко течност. Не губете време, потърсете лекар, за да се определи причината за заболяването, което може да имате.

Анасонови капки с шоколад

Ако се почувствате замаяни, вземете парче шоколад или захар, капнете върху него две капки анасоново масло (за перорално приложение) и го изяжте.

Горчица при световъртеж

Когато ви се вие свят, можете просто да вземете малко горчица за мазане и да я поставите на носа, или можете да сложите горчица върху прасците. След това, трябва да си лягате, за да си починете в тишина, очите затворени и напълно спокойни.

Отвара от живовляк

Друг безопасен и прост метод за лечение на световъртеж е използването на живовляк.

Начин на приготвяне:

Смилат се пресни листа от живовляк, или можете да вземете сухи. Ние трябва да вземем – лъжица от тях и да ги смелим. Добавете в чаша с вряла вода смлените листа от живовляка. Един час трябва да престоят захлупени. След това се филтрира и се добавя към инфузията мед – 1 чаена лъжичка.

Употреба:

Получената запарка се изпива на един път през нощта. Прави се общо 10 дни.

Друго просто народно средство за световъртеж: изсипете две лъжици живовляк – плод във вряща вода – 2 чаши, и да престои за един час захлупен. След това се филтрира и се пие през деня, 30 минути преди хранене.

Когато е замаяна главата и се чувствате слаби, се препоръчва билкова терапия.

Рецепта за световъртеж.

Съставки: дяволска уста – 1 лъжица; плод шипка – 1 лъжица; блатен тъжник цветове – 1 лъжица; глог цветове – 1 лъжица.

Начин на приготвяне: Смилат се растителните суровини, разбъркват се и се изсипват в литър вряща вода. Отварата престоява един ден за предпочитане в термос. След това филтрирайте и вземайте лекарството.

Как да приемате:

Получената отвара се пие по чаша три пъти на ден 30 минути преди хранене. Обърнете внимание на факта, че цветовете на блатния тъжник значително подобряват мозъчния кръвоток и имат положителен ефект върху работата му.

Рецепта за силен световъртеж.

Мента за световъртеж.

Съставки: липов цвят – 75 грама; мента – 100 грама; корен бял божур – 50 грама.

Начин на приготвяне:

Суровините се смесват и се смилат. Вземете две лъжици от тях и ги сипете в термос с две чаши вряща вода. Остава се така за 12 часа.

Как да я приемате:

Да се пие инфузията, преди да се филтрира, 100 милилитра на четири етапа, половин час преди хранене. Можете също така да пиете инфузия от цветове и плодове от глог, като обикновен чай.

Лечение на вертиго с коприва.

Съставки: сушена коприва – една лъжица;  ябълков сок – 150 мл; вода – 150 мл.

Коприва за световъртеж.

Трябва да се ползва за рецептата само пресен ябълков сок, а сок от опаковки не е подходящ за тази цел.

Начин на приготвяне:

Копривата се изсипва във вряща вода и я сложете в продължение на четири часа под капака или в термос. Ако не разполагате с термос, инфузията може да запарите в купа захлупена и покрита с топло одеяло отгоре. След запарването на копривата добавете към нея пресен сок от ябълка.

Как да приемате изфузията:

Пийте копривата с ябълков сок трикратно за деня по 100 мл, 30 минути преди хранене. Съхранявайте запарката от коприва в хладилника, и всеки ден се подготвя нова доза. Лечението е за две седмици. Това разбира се може да се извърши няколко пъти годишно, за лечение и профилактика на замаяност.

Китайските билки съчетани с канела и джинджифил дават положителен ефект за световъртеж. Билката валериана е също друга природна алтернатива за преодоляване на проблема. С нея лечението е по лъжичка от лековитата тинктура без прескачане, всеки ден. Друг вариант е вземането на отвари от моминска вратига, гинко билоба, амла. Мед или мед с лимон, джинджифил също помагат за световъртеж.

Прости средства, когато е необходимо бързо възстановяване.

Увеличаване на жизнеността,  очистване на кръвоносните съдове и премахване на замаяността с отвара от червена детелина.  Една чаена лъжичка сушени съцветия се изсипват във вряща вода. Нека да се вари малко и вземайте 2 пъти на ден по 50 милилитра 40 минути преди хранене.

Градинският чай придава сила и подобрява здравословното състояние. Той се запарва както следва: в половин литър вряща вода се добавят четири лъжици съцветия от растението. Отварата престоява поне половин час и се пие преди хранене. В този чай се препоръчва да се добави малко мед.

За облекчаване на умората, за прочистване на организма от инфекции и червеи (глисти, паразити), и за подобряване работата на вестибуларния апарат при световъртеж и за да бъде той спрян се пие инфузия от корен на оман. Той се смила фино и една щипка се излива в 200 мл вряща вода. След половин час инфузията се филтрува. Взема се четири пъти на ден, като е разделена цялата инфузия на две равни части.

Инфузията от магданоз ще ви помогне, когато имате „буря в главата“. Растителните семена са необходими, когато са смлени в кафемелачка. Чаена лъжичка смлени семена от магданоз се слагат в 200 милилитра вряща вода. След 8 часа инфузията се филтрува. Вземат се 50 милилитра за ден преди хранене.

Ако страдате от замаяност и нарушения на вестибуларния апарат, лечителите препоръчват да се взема чай от листата на маточина, стръкове мента, имел и съцветия от липа.

Можете лесно да премахнете замаяността, ако вдишвате парите от нарязан лук.

Вземете лук и го смачкайте в месомелачка, да запълни половината от вместимостта на стъклен буркан. Ако редовно консумирате такава смес, няма да бъдете слаби и замаяни. Останалата половина от буркана напълнете с мед. Сместа се разбърква и се държи до 5 дни в хладилник. След това „лекарството“ се приема всеки ден на празен стомах преди закуска по две супени лъжици. При тежък световъртеж сместа трябва да се консумира два пъти на ден.

При нервна възбудимост и виене на свят пийте инфузия от билката великденче. В 250 мл кипяща вода се слага по лъжица от изсушения растителен материал. Престоява в термос. Взема се преди хранене по 80-100 мл под формата на чай.

При световъртеж въз основа на сърдечни и съдови заболявания, трябва да се приема вместо чай инфузия от цветове на глог.  5 лъжици сурови цветове се слагат в литър вряща вода и престоява. Един час по-късно напитката се изпива. Препоръчително е да добавите мед.

Настойки – изпитани народни средства за световъртеж.

Чесън. От замаяност, причинени от токсини в организма, инфекциозни и сърдечносъдови заболявания, добър помощник ще бъде тинктурата с чесън. Вземете 300 грама белен чесън, смажете го и го изсипете в половин литър алкохол. Съхранявайте състава непременно в стъклен съд и на хладно място за 15 дни. Вземайте с мляко: 100 мл се вземат с 20 капки тинктура.

Народни рецепти за световъртеж.

Глог. При сърдечни и съдови заболявания на мозъка, за да се премахне замайването ще помогне тази тинктура. Смесете плодове от глог 150 грама, липов мед 50 грама и 700 милилитра ракия. Добавете малко ванилия и канела по 1 грам. Вземайте по лъжица 10 минути преди ядене.

Кестен. За да се подобри здравето и регулира работата на съдовете на мозъка се употребява един лек от народната медицина. Пролетните пъпки от кестен се берат и се затоплят до 70 ° C с червено вино Каор. На две супени лъжици растителни суровини се добавя половин литър вино. Сложете на водна баня и загрявайте сместа 15 минути. Когато лекарството е хладно, добавете към него малко ванилия и две супени лъжици мед. Пийте преди хранене по 50 мл.

Терапия със сурови сокове.

Когато имате световъртеж и понижен имунитет трябва да се пие сок от моркови.  Три пъти дневно трябва да се пие по чаша от тази напитка.

При световъртеж сок от моркови.

Това ще помогне за подобряване на здравословното състояние на сместа от сокове. Смесете сокове в пропорции 3:2:2 от моркови, цвекло и нар. Пийте преди хранене трикратно за деня по половин чаша, може да бъде и повече.

Един добър терапевтичен ефект за анемия и виене на свят дава сокът от ананас. Минералите и витамините са включени за подмладяване на организма и укрепване на кръвоносните съдове в него.

Ако световъртежът е фактор с високо кръвно налягане или сърдечно заболяване, полезно е да се пие сок от тиквички. Може да се добави и морковен сок.

В случай на замайване със сърдечен произход, поради нарушения на нервната система лечителите препоръчват да се прибегне до помощта на сока на маруля. За да се подобри благосъстоянието, сокът трябва да се пие четири пъти за деня до 25 мл.

Полезни съвети

За бързо елиминиране на виене на свят, трябва да се подготви лечебни масло „каша“. Смесете етерични масла от камфор, ела и хвойна. Техните пропорции са: 10:3:1. Тази смес се втрива в слепоочията и се прилага към тилната част на главата и лимфните възли,

Това ще помогне за възстановяване на координацията – триене на слепоочията с лимонов сок.

Можете да премахнете атаката, като масажирате зоната над горната устна. Също от полза са масажните точки на вътрешния ръб на веждата.

Ако страдате от замаяност, причинена от ниски болки в гърба, ще помогнат компреси, които трябва да се прилагат от листата на репей, зеле и хрян в района на тила. Те подобряват циркулацията на кръвоносните съдове на главата.

Народните средства за световъртеж помагат в почти всички леки случаи. Понякога дори се използва като монотерапия. Това е добре за тези, които предпочитат да използват за лечение само естествени продукти. Но ние не трябва да забравяме, че ако причините са сериозни, в този случай без лекарства не може да се излекувате.

Билки за световъртеж

Билките са с по-бавно и слабо действие от лекарствата, така че те винаги трябва да се вземат дълго време. За да си помогнете да се отървете от замайването може да ползвате тези растителни препарати: сибирски женшен – Eleutherococcus; глог; глухарче; подбел; бял равнец; байкалски шлемник; обичниче; цимицифуга.

Обикновено, тези средства се използват под формата на отвари и инфузии. Минимален курс на лечение е до тридесет дни. След това прекъсване се извършва за същия период, както и промяна на лекарството.Тези билки влияят на кръвното налягане, за подобряване на обмяната на веществата в нервните клетки и повишават общия тонус. Всичко това има положителен ефект върху баланса на тялото.

Арония за световъртеж

Същото действие имат и някои плодове. Те се използват както естествени, така и като сокове и плодови напитки. Ето кои са те: арония; червена боровинка; касис; диня; слива; горска ягода; ягоди; шипка.

Заключение

За да стоим твърдо на краката си, е важно не само това да бъде от социална гледна точка, но преди всичко по отношение на здравето. За да направите това, природата е надарила човека със свойство за равновесие на тялото, което трябва да ценим и пазим. Нарушаването на работата на вестибуларния апарат може да бъде от редица фактори. Те могат да бъдат засегнати както пряко, така и косвено. Това води до световъртеж. Ако виждате този симптом, трябва да се потърси лекарска помощ. След определянето на причината, можете да използвате в леките случаи лечение на световъртеж с традиционните методи. Те могат да се прилагат както самостоятелно, така и като част от комбинирана терапия. С правилното спазване на всички препоръки, можете напълно да се отървете от виенето на свят.

Източник: lechitel.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини