7 научно доказани трика, които ще ви помогнат да сте по-щастливи

Щастието, както и любовта, са неотменна част от природата и стремежите на всеки човек. Нереалистично е обаче да очакваме, че ще бъдем щастливи през целия си живот. Има достатъчно тежки и трудни моменти, които не можем да преживеем с усмивка. Но можем да приемем, че съществуват и достатъчно неща, които да ни направят щастливи.


Заредете се със зелени растения

Листни зеленчуци като спанак и къдраво зеле са богати на фолиева киселина и осигуряват 33% от препоръчителната дневна доза. Фолиевата киселина се свързва с намаляването на лошото настроение и депресията, защото помага производството на допамин в мозъка.

Тренирайте

Раздвижвайки се кръвта ви освобождава ендорфин в цялото ви тяло, създавайки усещане за щастие. Проучвания сочат, че упражненията могат да помогнат за облекчаване на симптомите на депресия. Всяка физическа активност е важна - бягане, колоездене на закрито, йога, танци.

Опитайте когнитивно-поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е доказано лечение на клинична депресия и тревожни разстройства, а също така може да помогне на всеки, който просто трябва да се научи как да се бори с негативните мисли. Методът се основава на теорията, че поведението и емоциите отчасти се причиняват от когнитивни процеси, които човек може да се научи да променя.

Яжте повече гъби

Изненадващ източник на витамин D? Гъби. Вкусният зеленчук е единственият растителен източник на естествен витамин D, а храните, които съдържат витамин D, засилват серотонина в мозъка, като ви създават по-добро настроение. По този начин можете лесно да увеличите приема на витамин D – просто сложете малко гъби в омлета си за закуска или в обедната салата.

Яжте въглехидрати като следобедна закуска

Знаете този следобеден спад на настроението, който удря в най-неподходящия момент? Е, оказва се, че можете да „изядете“ пътя си към по-щастлив, по-енергичен следобед. Години наред чуваме, че трябва да избягваме въглехидратите, но в действителност диетата с ниско съдържание на въглехидрати може да ни накара да се чувстваме тъжни и стресирани. Затова е важно да не намаляваме до крайности всички въглехидрати, а само вредните и да се съсредоточим върху здравословните, пълнозърнести източници.

Правете си кратки почивки

Изследванията показват, че хората, които правят кратки почивки през работния ден, за да гледат забавни видеоклипове онлайн съобщават, че се чувстват по-енергични и щастливи. Кратките почивки не само ще подобрят психичното ви здраве като цяло, а и дават здравословен и лесен начин да обърнете лошо настроение за по-малко от минута - плюс, можете да получите и забързване на метаболизма!

Добавете куркума към храната си

Активното съединение в куркумата, куркумин, има естествени антидепресантни качества. Куркумата има много полезни свойства като като намаляване на ефекта от ревматоиден артрит, остеоартрит и други възпалителни състояния, както и като помощник в борбата с болестта на Алцхаймер и диабет.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини