Полиция контролира спазването на ограниченията в квартали на Мадрид заради Ковид-19

Полицията в испанската столица и околните градове от днес спира влизащите и излизащите от някои работнически квартали, които бяха поставени под частична карантина, за да се спре най-бързото разпространяване на коронавируса в Европа, предаде Асошиейтед прес. Полицейският контрол ще се изразява само в информиране за рестрикциите през първите два дни. Спазването на забраната ще стане задължително от сряда и онези, които не могат да докажат, че пътуват по работа, обучение или медицински причини, ще бъдат глобявани, съобщиха регионалните власти.

Близо 860 000 жители са засегнати от новите по-строги ограничения. В зоните под карантина парковете са затворени, а магазините и ресторантите трябва да работят с 50 процента от капацитета си. Мерките бяха посрещнати с протести от жителите, които смятат, че властите стигматизират бедните.

Районите, където се въвеждат ограниченията, имат 14-дневно ниво на предаване инфекцията от над 1000 случая на 100 000 жители, който е един от най-високите показатели в Европа. Те са също така гъстонаселени, с по-бедни жители, заети с нискоквалифициран труд, които живеят в пренаселени малки апартаменти и ползват обществения транспорт, за да отидат на работа. Някои поместиха онлайн снимки на претъпкани влакове в метрото в час пик, оплаквайки се, че проблемът не е в предградията, а в липсата на достатъчен обществен транспорт.

След като двамата седмици наред си разменяха обвинения, днес премиерът социалист Педро Санчес ще се срещне с ръководителката на регионалното правителство на Мадрид Исабел Диас Аюсо, консервативен политик от опозиционната Народна партия, за да координира по-твърдата реакция срещу огнищата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пр
    Протестиращ
    2 0
    20:27, 21 сеп 2020
    Това е Новия световен ред! Ковид диктатура!
  • 2
    Ма
    Мария
    2 0
    20:52, 21 сеп 2020
    Нещата са прости: пълен контрол над населението, с всякакви методи и средства. Маската е само един от десетината елементи за потисничество, гнет и унижение. А най-гадното е, когато това е платено от самите граждани - терор за тяхна сметка.
    ПП ГРОБ не остави нещо, с което да не изгаври, да унижи и потисне българите. Пълен едноличен едновластен режим. Комунизмът, приятели, герба му да яде.
Последни новини