Лоши новини: Луната е радиоактивна

За пръв път учените признават, че повърхността на Луната всъщност е радиоактивна. Това от своя страна повдига доста въпроси относно бъдещето на пътешествията и потенциалната колонизация на естествения спътник на Земята.

Новите данни са получени благодарение на мисията Chang’e 4 rover, изпратена от Китай. Те показват, че измерената радиация е 1,369 микросиверта - в пъти по-висока от тази на Земята и дори на Международната Космическа Станция. Според специалистите вероятно тя няма да е вредна за астронавтите при краткотрайна мисия на повърхността на Луната.

„Нивата на радиация, която измерихме на повърхността на Луната е около 200 пъти по-висока от тази на Земята и 10 пъти по-висока от тази при полет между Ню Йорк и Франкфурт.“ споделя физикът Робърт Швайнгрубер, ръководител на проекта. „ Астронавтите ще са изложени на тази радиация за продължителен период от време, което е потенциално опасно, за разлика от пилотите или пасажерите на пътническите полети, които са облъчвани за сравнително кратък период от време.“

Според публикувания доклад, екипажът на Аполо е бил екипиран с техника за измерване на радиация през далечната 1969 година, но данните така и не са достигнали до Земята. Сега, в навечерието на мисията на NASA Артемис е важно за учени и астронавти да имат представа с какви условия ще се сблъскат на Луната.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини