Ден 100: Великото народно въстание V

Изображение 1 от 2

    Хиляди се събраха в "Триъгълника на властта" в стотния ден на протеста, който е под мотото "Велико народно въстание V". Това е последното "Велико народно въстание" в този му формат.

    "Ние продължаваме с исканията ни: 1. Оставка на Борисов! Оставка на Гешев; 2. Дистанционно и машинно гласуване; 3. Предсрочни избори; 4. Свикване на ВНС за промени в Конституцията" - обявиха от "Отровното трио".

    Значителна част от демонстрантите останаха на площада дори и след проливния дъжд, който определено попречи на протеста.

    Демонстранти от цяла България се събрха в "Триъгълника на властта". Движението по бул. "Цар Освободител" бе блокирано. Част от протестиращите са дошли с автобуси. Полицаите, охраняващи протеста, са от цяла България

    Малко след 18 часа от трибуната обявиха, че МВР не пуска студенти край Софийския университет да дойдат към протеста заради огромен транспарант с надпис "Оставка". Демонстрантите потеглиха на шествие към Софийския университет, за да посрещнат студентите, които полицаите не пускат на протеста. В крайна сметка студентите бяха пуснати.

    Пред множеството Пепи Писарски от "Атлас" изпълни песните "Играта свърши" и "Есенни цветя".

    За мен е гордост и чест да бъда тук. Мой дълг като евродепутат е да съм тук в Сoфия! Искам да се възползвам от положителната енергия и да си направя снимка с вас. Ще я занеса в Хърватия, за да инспирирам вдъхновение у хърватите за борба с корупцията. Тук съм, за да ви кажа, че Европа не е сляпа. Вие трябва да се справите сами, защото това е вашата държава, но Европа ще ви подкрепи, защото сме едно. Днес искам да ви кажа, че корупцията не е само български, не е само хърватски проблем. Тя трябва да спре навсякъде. Не спирайте, трябва да сте силни! Който издържи до края, ще победи! - обърна се към множеството хърватският евродепутат Иван Синчич.

    За мен е чест да бъда между вас. Очите на Холандия са върху вас. Възхищаваме се на вашия кураж. Една земя, отровена от корупция, не може да просперира. Пречат ви и определени медии, които изопачават истината. Ако са на вашия път, ако ви пречат, да се махат! Европарламентът прие резолюция, която оказва пълна подкрепа на българския народ. В Европарламента ще се борим еврофондовете да не отиват в ръцете на корумпирани управляващи. Борете се за свобода, демокрация и справедливост! - каза от трибуната евродепутатът Пол Танг от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите / Холандската партия на труда.

    На Румъния й трябваха две години и нещо - ние устояхме и успяхме. На евроизборите при нас хората гласуваха за промяна. Трябва да гласувате! И да защитавате вашите свободни медии. Само така ще имате демократична държава. Не подкрепяйте тези, които лъжат и крадат. Ако ви трябват нови партии, направете ги, ако ви трябват нови лидери, създайте ги от площада - призова в жива онлайн връзка румънският евродепутат от групата "Обнови Европа" Рамона Стругариу.

    Видеовръзката с ирландския евродепутат Клеър Дейли отпадна заради лошото време, но тя ще се включи в утрешния протест.

    Към 20:35 ч. шествието се отправи към храм-паметника "Свети Александър Невски", а към 21:00 ч. - към БНТ.

    Пред сградата на медията се стигна до напрежение, тъй като малка група от демонстрантите се опита да влезе в сградата на БНТ. Пластмасови бутилки полетяха по прозорците на телевизията.

    Източник: offnews

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Кьорфишеците на Черепа и платените му клоуни от отровното трио са толкова плоски, че вече отегчават дори и децата.... .
      • Аз
        АЗ
        3 -4
        15:08, 17 окт 2020
        Да оставим децата на мира,защото и те вече разбират силата на властта и парите за едни.Явно живееш в лукс,щом харесваш идиотщината и мизерията в България.Пропуснах-май прегръщаш и неграмотността на голяма част от управляващите или през розовите очила не се вижда?
    Последни новини