САЩ и Полша сключиха споразумение за ядрената енергетика

САЩ и Полша сключиха днес споразумение за сътрудничество в областта на разширяването, модернизацията и развитието на полската ядрена енергетика. Това съобщи американският енергиен министър Дан Бруийет, цитиран от ТАСС.

Това е следващата стъпка в рамките на историческото ни партньорство с Полша. Ангажирани сме с работата с нашите съюзници по целия свят, за да им помогнем с енергийната им сигурност, с енергийната независимост, с развитието на алтернативни източници на енергия, с осигуряването на конкуренция на енергийните им пазари. В случая с Полша й помагаме да намали енергийната си зависимост от Русия, посочва министърът.

Той подчертава, че според законодателството на САЩ американските технологии не могат да се използват за военни цели.

Съгласно постигнатите договорености Варшава ще купи американски технологии за 18 млрд. долара.

Това 30-годишно споразумение е първото по рода си съглашение и самото то представлява здрава връзка в сферата на енергетиката между САЩ и Полша, допълва американското енергийно ведомство.

През идните 18 месеца Вашингтон и Варшава ще работят съвместно по отчет, съдържащ проект за изпълнение на полската ядрена енергийна програма, както и механизъм за финансирането й.

Полша планира за 20 години да изгради шест ядрени реактора. Като потенциални доставчици на технологии Варшава разглежда САЩ, Япония и Южна Корея. Страната търси партньор, който да вложи собствен капитал на ниво 49% и да участва в изпълнението на проекта от началото до края. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини