Колективна награда за МБАЛ-Хасково за "Борба с пандемията - Covid-19"

Носител на наградата "Лекар на годината" - 2020 е доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница. Д-р Оскар получи приза по време на официална церемония.

Доц. Оскар каза, че наградата има особена стойност за него и припомни, че преди 80 години председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Иван Койчев изпраща писмо до председателя на 25-то Народно събрание, с което го молят да положи усилия да не допусне приемането на закон, който би накърнил доброто име на толерантния български народ. В резултат на това и благодарение на общите усилия на различни съсловни организации, водени от достойни лидери на Българската православна църква, 50 хиляди евреи са били спасени от сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери, допълни доц. Оскар.

В специалната категория "Борба с пандемията - Covid-19" бяха отличени ген. Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия ВМА/, пулмологът д-р Александър Симидчиев, д-р Дончо Дончев, специалист УНГ, д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, д-р Стефан Узунов, директор на столичната Втора МБАЛ, и др. В тази категория бяха връчени и четири колективни награди - за болница "Пирогов", за ВМА, за Александровска болница и за МБАЛ-Хасково.

В категорията "Ти си нашето бъдеще" - награда за младите медицински надежди на България, бяха отличени д-р Димитър Цачев от Първа МБАЛ в София, д-р Станислав Коцев от МБАЛ-Пазарджик.

Награди в категорията "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" бяха присъдени на проф. Иво Петров, директор на Клиника по кардиология в "Аджибадем Сити клиник", на д-р Иван Вълканов от болница "Каспела" - Пловдив, на д-р Валерия Хаджийска от Алекснадровска болница, проф. Борис Богов-директор на Александровска болница и д-р Петко Загорчев от МБАЛ-Шумен.

Награди в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" получиха проф. Огнян Хаджийски, бивш началник на Клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" и доц. Любомир Киров, национален консултант по "Обща медицина", проф.Чавдар Стефанов от болница "Св. Георги" - Пловдив, проф. Атанас Щерев, директор на болница "Щерев".

В днешния ден не можем да кажем, че празнуваме, днес ще отдадем почит на всички колеги, отдали живота си, на тези, които в момента лежат в отделенията и на тези, които се борят за живота на болните, каза председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. Той благодари на обществото за подкрепата му към лекарите и професионалистите по здравни грижи. Искрено се радвам, че не станахме свидетели на това, което виждахме в съседните държави, но сега сме изправени отново пред предизвикателство, каза още той и призова за спазване на противоепидемичните мерки.

Гостите на тържеството бяха поздравени от името на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. На церемонията по награждаването присъстваха депутати, заместник-министри, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Диана Ковачева, представители на НЗОК, на съсловните организации, директори на болници и др.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Го
    Гочо Булдурски
    20 -9
    09:37, 20 окт 2020
    Нека хейта започне сага. Хайде не се притеснявайте. Нямам тъпение да прочета невероятните ви литературни произведения. Да са живи и здрави докторите, че без тях сме за никъде.
    • В Америка Джи-Пи-то ми прави 150 000 долара на година
      В България прави 20 000 долара на година
      ....
      В Афганистан 5000 долара на година
      .....
      И качеството на услугата е едно и също :))
  • 2
    Ор
    Оржоникидзе
    10 -2
    12:39, 20 окт 2020
    В тая серия от награди липсват БОЙКО Фандъкова и още някои Как са могли да ги забравят това е нечувано
  • 3
    То
    Този човек е за награда
    8 -6
    12:59, 20 окт 2020
    До месец март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа. Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно. В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени. Това заяви пред БНР доц. Атанас Мангъров - началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. "Маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция. Това е една утопия", посочи Мангъров, като поясни, че разпространението на SarS-CoV2 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции - хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината. Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси. Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече, смята Мангъров.
    • Ха
      хаха
      4 -5
      14:29, 20 окт 2020
      Ти си знаеш най-добре... повече от това не можеш, нали? Сега, ако ти се наложи, можеш да разчиташ на Мангъров, това си е твоето право на избор. Какво ни проповядваш тука, като някакъв безкраен рекламен блок. Ние в този град разчитаме на нашите си лекари. Те са отличени и Мангъров няма нищо общо с това. Светна ли ти ситуацията, трол зомбиран
  • 4
    Ле
    лекар
    3 -4
    15:04, 20 окт 2020
    Как пък никой не благодари на д-р Гелов който е главният виновник нашата болница да се нареди до трите мастодонта на българското здравеопазване.Само,че тук се плюе по докторите за всичко и едва ли някой е разбрал какво признание е това за една областна болница.Продължавайте с обидите,но когато опрете до лекарите не се сърдете,че и тяхната реакция ще е такава.
    • Ка
      Какво рече
      5 -2
      15:24, 20 окт 2020
      Да благодарим на най корумпирания лекар в Хасково?!
      Гелов е хамелеон, той е с всяка власт. До вчера си пиеше кафето с Георги Иванов, Джона и Федрун Фарехтин - Белия, а днес е с крадливите гербери и Хунтата. Точи яко пари от Здравната каса по разни клинични пътеки. Знаеш ли, че в Здравна каса влизат нашите пари от здравни осигуровки?!
    • Ха
      хаха
      0 -2
      15:35, 20 окт 2020
      Ти май не се четеш какви ги пишеш. За каква реакция да се готвим?
    • Ге
      гербepacт
      1 -3
      16:55, 20 окт 2020
      Шантаво докторче, как да рушветите ?
Последни новини