3 °C

"На улицата с маска, в бара без"

Новината за предстоящото задължително носене на маски на открито предизвика иронични коментари в социалните мрежи, тъй като се предлага, преди да е засилен контролът за спазване на мерките на закрито.

Самуил Петканов, журналист:

Повече от 7 месеца по-късно откак стана извънредно положението, обострена ситуацията и приблизително 9 милиарда брифинги, от които може би 5-6 съществени, а другите можещи да бъдат съобщения на пресцентъри, все още компетентните органи и институции нямат идея какво правят.

В момента обсъждат дали да върнат маските на открито. След като случаите не се покачиха значително от протести, мачове, заведения, паркове и междублокови беседки.

За 7 месеца очевидно нямат изготвени протоколи за действие, нямат задълбочен анализ на причинно-следствени връзки, нямат и доверие.

Нямат доверие, защото нямат обосновки, взимаха противоречиви мерки и разликата между "не можете да влизате в парка" и "отваряме кръчмите" беше няколко дни в началото на май.

И сега обсъждат някаква мярка, която наистина е просто такава - някаква. Да има просто. Няма да помогне. Ще нервира хората, но не революционно, нито ще предизвика протест на някакво съсловие. Ще глобят 20 несретника, които ще си обжалват глобите и ще отпаднат.

Истината е, че не могат да си позволят някакви съществени мерки. Не могат и да си позволят да не правят нищо. Защото нямат доверие. И от над 100 дни им се повтаря предимно по други въпроси, че обществото няма доверие. Но се представят няколко офиса тролски акаунти във фейсбук, омешани от полуграмотни фейсбук тетки, като "останалата част от народа, която им вярва". Вярва дръжки.

А като не си заслужил доверие заради стотици примери на корупция, некадърност, непоследователност и лъжи, ставаш лъжливото овчарче. Което се радва да види трактор.

Юлиан Войнов, икономист:

Брутално! Сякаш нямаше дебат само преди няколко месеца и сякаш резултатът от този дебат не се е случил.

При такава разпоредба трябва да се затворят и абсолютно всички хранителни заведения, защото е абсурдно да се разхождаш навън с маска, а в ресторанта или в мола да се храниш без маска. За спортните зали, плувните басейни и всякакви видове дейности, които е просто невъзможно да се извършват с маски тази забрана също трябва да важи. В противен случай това решение е еманация на глупостта! Ако затварят държавата за втори път, просто да го обяват ясно!

Всеки ще носи последствията от решенията си! А в случая те няма да закъснеят!

Димо Господинов, адвокат и общински съветник:

Това не знам как да го категоризирам. Като малоумие или като съзнателно подкопаване на обществените мерки за борба с вируса?

Ще работят дискотеки, барове, ресторанти, фитнеси и прочее закрити места за масово събиране, там няма да има маски, а ще караш хората да ходят с такива по улиците....

За мен единственото логично обяснение е това да е някаква провокация. Няма да се приеме в МС и после ще кажат - предложихме ви мерки, не искахте. Затова няма да има.

Георги Вулджев, икономист от ЕКИП:

Борисов ще отмени и тази идея на щаба, така че не ги мислете маските на открито. Един ден мрънкане във фейсбук и ще затрепери за рейтинга.

Но по-същественото е друго. Говори се пак, че нямало капацитет в здравната система, за да се справи с ескалация на пандемията. Възниква въпросът какво се прави през последните над 6 месеца откакто вирусът дойде в България? Защо не се разширява този капацитет?

Няма как отговорът да е "няма как". Има как. Напомням, че правителството излива 5 млрд. лв. за социални помощи и заплати в администрацията. Когато стане дума за купуване на гласове, винаги има как. Ама за разширяване на капацитета на здравната система и подготвяне за ескалация на пандемията през есента (което ВСИЧКИ очакваха) явно няма.

Владимир Каролев, икономист:

Поредното продиктувано от политически мотиви (нищо че ви говорят за медицински причини) решение на НОЩ, воден от кандидат-депутата от ГЕРБ на последните парламентарни избори доцент Кунчев - маски и на открито, но в дискотеките - без маски. "Логично" нали?

Изкарал съм ковид19 и имам много антитела. Няма да нося маски на открито. Ако ме глобят маскопроверяващите искам глобата да се плати от бюджета на Министерски съвет. Както стана с глобата за посещение на Борисов в църква, където маските са задължителни.

Иван Димитров, журналист:

Да задължиш носенето на маски на открито, а в същото време да не следиш дали мерките се спазват в закрити помещения, не е мярка. Това е гузно измиване на ръцете и чист формализъм. Всичко да изглежда добре отстрани, за да не се види какво е истинското положение отвътре.

Левена Лазарова, журналист:

Значи, сега ще тичам с маска до съседния бар, за да мога там да си седна на спокойствие, без маска. И всички така...

Кирил Кирчев, журналист:

Баровете фул, на стадиона по няколко хиляди, но маските щели да бъдат задължителни на открито - поредната симулация на активност.

Със същия успех т. нар. щаб може да забрани на прилепите да прелитат над България!

Евгений Дайнов, професор по политически науки в НБУ:

Ето как изглежда окончателното откачане на политици: Задължителни маски "на открито"? Ще рече? Отивам за риба, клякам на брега и си окачам маска? Катеря някоя планина - с маска? Прибирам се нощем от комшиите в съвършено пусто село - пак с маска?

А през цялото време чалготеките и мутротеките работят с пълна пара - без маски. Университетите, мнеждувременно, са на косъм от закриване.

Извод: КОВИД-19 вирее край реките, по планините и из празните селски улици, както и в университетите. В мутротеките го няма тоя КОВИД. Според правителството.

Не съм луд. Няма да нося маска на открито, освен ако не е в средата на някоя плътна тълпа народ. А ако според власттта в мутротеките ще продължава да няма КОВИД - няма да нося маска изобщо никъде.

So sue me.

Стефан Левашки, адвокат:

"Икономиката, глупако". Ще ходим с маски, ако трябва и в банята, но ако продължавате с това отношение към хората, упражняващи свободни професии, напролет средна класа няма да има в територията.

Иво Инджов, преподавател по журналистика:

Здравно-политически кретенизъм, който илюстрира пълния провал и липсата на воля от страна на правителството, полицията и здравните власти да контролират иначе собствените им смислени заповеди за носене на маски на закрито.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ан
  Античалгар
  14 -4
  09:09, 22 окт 2020
  Затворете дискотеките, нещастници, а не да карате хората да носят маски на открито. Ама дискотеките са на "ваши" хора и не е добре да им спирате печалбарството.
 • 2
  Ви
  видимите резултати
  9 -2
  09:49, 22 окт 2020
  Шайката е известна с дебилщината си, освен с кражбите.
 • 3
  Ян
  Янков
  5 -1
  09:44, 23 окт 2020
  Какво очаквате от правителство,сменящо заповедите си според времето навън?
  Вожда- мутра!
  Министрите- малоумници!
  Я познайте, на кого са мутротеки,чалготеки и всякакви теки?
  А после се питат -защо народа не им вярва?
  Понякога се питам, как изобщо съществува тази територия?
 • 4
  Аа
  Аааа!
  3 -1
  14:50, 23 окт 2020
  В баровете няма случайно попаднали лица или натикани на сила. Маскаджиите да чакат отпред!
  • Ja
   Jack Bauer
   2 0
   23:07, 23 окт 2020
   Вярно е, че няма случайно попаднали. Всички са доброволно присъстващи утайки, боклуци и миндили, като тебе.

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини