Нощ на прилепите в Пловдив

В петък всички с любов към природата могат да се присъединят и да времето е подходящо, "чуят" прилепите, обитаващи градската градина в Пловдив.

Нощта на пролепите започва по-рано през деня, съобщават организаторите от Зелени Балкани. Към тях се присъединяват и приятелите от Пещерен клуб „Джендема”- Пловдив, които ще демонстрират техника, при проучване на пещерите, Спелео Клуб "Пълдин" - с презентация за прилепите и пещерите. Събитието е подкрепено от Регионална Инспекция по Околна среда и води - Пловдив.

Началото е в 16:00 ч. в Цар-Симеоновата градина при Виенския салон, на 23 октомври. Там ще има изложба за прилепите, паралелно арт ателие за по-малките, а за по-големите – Крум Сираков и Димитър Кунев  от ПК "Джендема" ще направят демонстрация на екипировка и техника за проучване на пещери.

В 16:30 ч. започва четене на детската книжка за Приключенията на прилепчето Дарки, а в 17:30 ч. – презентация с интересни факти за прилепите и екологичната мрежа Натура 2000.

В 18:00 ч Александър Стоев от Спелео клуб "Пълдин" ще представи презентация за връзката на прилепите и пещерите.

За тези, които са търпеливи и дочакат залез слънце, към 18:15 ч. ще бъде включен ултразвуков детектор и ако времето е подходящо, ще има възможност да подслушват и прилепите, обитаващи в градската градина.

В България се срещат 33 от 35-те вида прилепи в Европа. Те са от ключово значение за екосистемите и са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.

Повече за инициативата Нощ на прилепите:

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на Стария континент, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват Нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България организаторите изчакват учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания Нощ на прилепите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини