Видео: Забележителният момент, в който NASA каца на астероида Бену

Имате ли нужда да си припомните колко невероятни са хората? Вчера, от близо 320 млн. км разстояние, учените от NASA успяха да приземят космически апарат върху въртящ се астероид.

В 01:08 часа на 21 октомври (българско време) сигналът от космическия апарат OSIRIS-RЕx достигна до нашата планета, за да ни увери, че приземяването върху Бену (на по-малко от метър от целта му) е било успешно. 6 секунди по-късно OSIRIS-RЕx отлита успешно. Ако всичко е протекло по план, в рамките на това време неговият механизъм, наречен TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism), е успял да вземе проба, която впоследствие ще бъде анализирана на Земята.

Вчера видяхме компютърна анимация на приземяването. За щастие обаче, OSIRIS-REx е фотографирал цялото събитие и днес можем да му се насладим в един впечатляващ таймлапс.

Камерата SamCam е правела снимки през 1.25 секунди. Това ще позволи на учените да анализират производителността на космическия апарат.

Видеото по-долу е съставено от 82 снимки, покриващи 5-минутен период от височина около 25 метра до самото кацане. Впоследствие двигателите на OSIRIS-REx изтласкват апарата на 13 метра над Бену.

„При първоначалния контакт изглежда TAGSAM смачква някои от порестите скали под него – казва астрономът Британи Енос от Аризонския университет. – Секунда по-късно космическият апарат изстрелва азотна газова бутилка, която мобилизира значително количество от материала на мястото. Предварителните данни показват, че апаратът е прекарал приблизително 5-6 секунди на повърхността, събирайки материал, и по-голямата част от него е натрупана в рамките на първите 3 секунди.“

Как TAGSAM събира материал? Като го разбутва, а след това – улавя. Екипът се надява, че се е сдобил с най-малко 60 грама астероиден реголит, но ще знаем със сигурност едва след няколко дни.

Пробата е наистина безценна. Учените се надяват да използват нейния химически състав, за да изготвят усъвършенствани стратегии при потенциален сблъсък на астероиди със земята, както и да проучат какви са възможностите за минни дейности на подобни космически обекти.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини