Правилната хидратация е най-доброто срещу наднормено тегло и при хронични заболявания

Оптималната хидратация на човешкия организъм е най-ефикасната стратегия за постигане на цялостно здравословно равновесие. В същото време тя е и най-достъпният и лесно приложим начин за борба срещу наднорменото тегло. Водата представлява около 60% от телесното ни тегло и спомага за смазване на ставите и транспортиране на хранителните вещества в кръвта. Тя предпазва и защитава жизненоважни органи и регулира телесната температура наред с много други функции. Водата в тялото се изчерпва вследствие на процеси като дишане и изпотяване, което обяснява защо е толкова важно постоянно да бъдем добре хидратирани.

„Първият въпрос, който задавам на своите пациенти, е дали смятат, че са достатъчно хидратирани. Добрата хидратация е най-важното нещо, което човек може да направи за превенция и третиране на хронични заболявания. Това е и първата стъпка, преди да започнем каквато и да било диета. Бих казала, че 90 процента от хората не се хидратираме правилно“, казва д-р Дана Коен, автор на книгата за хидратация „Утолявам“ /Quench/.

Най-естественият начин за добра хидратация на организма е редовното пиене на вода и избора на балансираната диета през целия ден. Тези препоръки са особено важни за хората с диабет тип 2, което е продиктувано от факта, че теглото и диабетът тип 2 са взаимозависими. Постигане и поддържане на здравословно тегло не само ни кара да се чувстваме по-добре и по-енергични, но доказано намалява риска от редица заболявания, сред които е и диабетът.

Наднорменото тегло при хората с диабет може да доведе до затруднен контрол на нивата на захар в кръвта. Повечето диагностицирани с диабет тип 2 са с наднормено тегло. В този смисъл затлъстяването може да увеличи риска от това заболяване. За хората с диабет тип 2 пиенето на много течности е особено важно, тъй като помага за извеждането на излишната захар от кръвния поток. Това води до понижаването на нивата на кръвната захар. Според Световната здравна организация броят на случаите на диабет тип 2 се е увеличил с 50 процента между 2005 и 2015 г. Освен това диабет тип 2, който до преди няколко десетилетия се диагностицираше само при хора на средна възраст, сега се открива и при по-млади хора.

Наднорменото тегло  – „епидемията“ на развитите страни

В някои европейски страни половината от възрастното население е с наднормено тегло и едно от всеки пет деца страда от затлъстяване. „За борба срещу тази епидемия е необходим цялостен подход, който комбинира информиране, правилно хранене и физическа активност от ранна възраст”, подчертава Фредерик Рис, докладчик на Европейския парламент по темата. Тя припомня, че през 2000 г. Световната здравна организация определя затлъстяването като главен проблем на западните страни. Цифрите за Европа са тревожни: 27% от мъжете, 38% от жените и почти 5 млн. деца страдат от затлъстяване, като всяка година този брой нараства с 300 000 до 400 000 нови случаи. Евродепутатите стигат още по-далеч, като определят затлъстяването като „епидемия“ и настояват борбата срещу него да се превърне в политически приоритет.

В тази насока работи и създадената през 2007 г. Европейска инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при децата /COSI/. Оттогава тя е провела четири мащабни изследвания за разпространението на наднорменото тегло и затлъстяването при децата на национално и европейско ниво. В последния доклад на инициативата се посочва, че за този над десетгодишен период тенденцията конкретно за българските първокласници не само не се е подобрила, но дори се е влошила.

Водата – „забравеният“ хранителен елемент

Изборът на храни, напитки както и двигателната активност, са строго индивидуални, но здравословният начин на живот може да бъде насърчаван и направен по-лесен и достъпен.

„Хората постоянно ме питат дали могат да бъдат добре хидратирани само с вода. Отговорът е да, водата може да запълни нуждите включително и на много активни хора преди, по време на и след спорт. Обичам да казвам, че водата е забравеният хранителен елемент, жизненоважен за живота и функционирането на организма. Пиенето на повече вода е здравословно и съответно хората до голяма степен са забравили колко важна е тя. Institute of Medicine, водещата институция за водата в Америка, отказва да определи горен праг или максимално количество вода, тъй като преценява, че пиенето на големи количества е полезно. В същото време дори само една подсладена газирана напитка на ден увеличава с 20-40% риска от диабет. Той се е превърнал в основен здравословен проблем в развития свят. Много напълно здрави хора смятат, че са добре хидратирани, но всъщност не пият достатъчно вода, което значително увеличава риска от диабет“, казва д-р Ставрос Кавурас, директор на занимаващата се с проучвания в областта на водата Hydration Lab в Arizona State University, САЩ.

Хидратацията – лесно и здравословно удоволствие

Мненията на лекари и диетолози съвпадат по отношение на няколко практични съвета, които могат да превърнат толкова необходимата хидратация в истински полезно удоволствие.

Не изчаквайте жаждата да ви припомни необходимостта от поемане на течности. Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани. Винаги дръжте на бюрото си бутилка или чаша с вода. Ако сте в движение, не забравяйте да си вземете бутилка с вода, за да можете да отпивате през целия ден.
Преди да грабнете висококалорична закуска, изпийте чаша вода. Често пъти имаме усещането, че сме гладни, но всъщност сме дехидратирани. Тази чаша вода може просто да ви спести допълнителни калории, които наистина не са ви необходими.

Започнете деня си с чаша вода: ще се почувствате по-освежени и будни. Когато сте по-активни физически, пийте вода преди, по време на и след тренировка. Сведете до нула приема на подсладени напитки, тъй като те добавят калории без да доставят фибрите, които бихте получили, ако изядете плода. Пийте по чаша вода или газирана вода с всяко хранене и между храненията.

За да приготвите ароматизирана вода, добавете няколко стръка добре измити пресни билки като мента или босилек в кана с минерална вода. За цитрусов аромат добавете резени лимон, лайм или портокал. Те могат да бъдат използвани и като допълнение към билките.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини