Извън статистиката: Колко заразени с COVID-19 не са регистрирани официално? (видео)

Заразените с коронавирус у нас са 3-4 пъти повече от официално регистрираните. Това твърдят медици. Извън статистиката остават всички, с положителен резултат от бърз тест, както и хората, които имат симптоми, но въобще не са се изследвали. Те не подлежат на задължителна изолация и контрол от здравните власти.

Цветелина е с два отрицателни PCR теста, платени от работодателя й. Била в контакт с колега, който се оказал положителен. Дни след втория негативен тест се появяват силно главоболие и температура.

"Главоболието беше ужасно. От слепоочие до слепоочие през челото. Все едно някой ти е сложил железен обръч и непрекъснато го затяга", спомни си тя.

Жената веднага се самоизолирала и започнала симптоматично лечение.

"РЗИ са задължени само положително тестваните да ги проследяват. В случая всичко беше на моя отговорност", разказа Цветелина Димчева.

Не се тествала, защото нямала финансова възможност. А фургонът пред столична болница, който посетила миналия уикенд, още не работел.

"Аз съм в тези случаи, които са в основата на айсберга на заболеваемостта. Регистрираните случаи са над водната част", допълни тя.

"Според мене, заразените са поне 4 пъти повече от тези, които са регистрирани", заяви д-р Николай Брънзалов.

Извън статистиката попадат и Десислава и съпругът й.

"Разбрах, че съм носител на коронавирус, след като мъжът ми загуби обоняние и няколко дни след това и аз загубих обоняние", разказа тя.

"Грипна епидемия няма. И почти всеки пациент, който проявява симптоми на остро респираторно заболяване, ако бъде тестван, ще се окаже, че той е с коронавирусна инфекция", обясни д-р Брънзалов.

"Би следвало държавата да покрива тези неща, защото са прекалено скъпи тези тестове и не всеки човек би могъл да си ги позволи", каза още Десислава.

Безплатни антигенни тестове се правят във фургони пред държавните болници и в част от столичните поликлиники. Позитивният резултат от тях обаче все още не дава основание на здравните власти да изолират заразения.

"Този тест може да служи за ориентиране на личния лекар за започване на терапията. Разбира се, няма проблем да се направи и PCR тест", каза проф. Костадин Ангелов.

"Като се въведе по-масовият, по-бързият тест, ще има повече случаи. Системата ще се натовари повече, но ние ще ги знаем и ще можем да ги карантинираме", допълни Брънзалов.

Според здравния министър и сега можело личният лекар да издаде болничен за 14 дни на пациент с позитивен антигенен тест.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Jp
    JP
    3 0
    12:35, 13 ное 2020
    При този огромен брой заразени и при същия брой починали, излиза, че смъртността е нищожна.
    • 33
      333
      1 -1
      13:22, 13 ное 2020
      Абе като процент не е много висока, и може да ти се стори нищожна, но е пак няколко пъти поне по-висока от грипа. За това в болниците е някакъв ужас.
      За съжаление хората от това да пият белина от страх минаха на тотално отричане.
Последни новини