В Бургас пристигна фризер за съхранение на ваксина

В Бургас пристигна фризер, в който ще се съхранява ваксината на "Пфайзер". Фризерът с вместимост 850 литра ще бъде монтиран в сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Съоръжението поддържа температура от минус 40 до минус 86 градуса. По препоръка на производителя на ваксините, те могат да се съхряняват до 6 месеца, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Помещението, където ще бъде монтиран фризерът, е с видеонаблюдение, има и осигурена жива охрана.

Като начало ще осигуряваме с ваксини областите Бургас, Сливен и Ямбол. Хладилното съоръжение може да събере 175 500 броя ваксини, информира д-р Величка Григорова от РЗИ-Бургас.

Ваксинирането е разпределено да се извърши на пет фази. В първата попадат лекарите, фармацевтите и стоматолозите - хората на първа линия. Към момента няма официална информация кога ще пристигнат първите ваксини.

Кметът Димитър Николов каза, че в Бургас не се отчита спадане на нивото на заболеваемост.

Голям проблем е липсата на лекари в болниците. Голяма част от медиците са или болни, или под карантина. Имаме и отказ на лекари, които са в по-напреднала възраст и не искат да влизат в ковид отделенията, обясни Николов.

В големите хипермаркети в града започват проверки, заради сигнали за струпване на много хора в обектите. Контролът ще бъде поет от служителите на полицията.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини