България може да задължи пристигащите от чужбина да имат поставена ваксина

България може да въведе задължение пристигащите от чужбина да имат поставена ваксина, за да влязат в страната. Това се разбра от изказване пред БНР на назначения за председател на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Той обаче не уточни кога може да влезе в сила тази мярка и дали се отнася за всички чужденци или ще има облекчения за граждани на ЕС.

Той добави, че първите ваксини ще пристигнат в България на 27, 28 и 29 декември. Веднага след това започва ваксинирането на всички желаещи, които работят на първа линия. Около 60 хил. души ще могат да се възползват от първата партида, тъй като за всеки ваксиниран ще се използват две дози, а общият брой на ваксините в първата доставка е 125 хил.

"Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират", каза още Гигов. Той обясни, че различните фази на ваксиниране няма да са задължително една след друга, а ще се правят паралелно.

Гигов призова хората да не вярват на антиваксърите и настоя да се проведе разяснителна кампания сред българите.

"По-добре е да се направи ваксинация, дори и човек да е преболедувал. Да, може пак да се зарази след ваксина, но ще прекара болестта много по-леко. Ваксините в никакъв случай не са конспирация. Производителите са структури с огромен капацитет и средства, които са ни осигурили безопасни ваксини", добави Гигов.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    ИТ
    и тоя са нагушили
    4 -1
    11:40, 7 дек 2020
    фирмата файзер има дела в америка за корумпиране на лекари. давали подкупи за да изписват техни лекарства. виждаме че и тук дават. помнете менгеле. той избяга но вас ще ви намерим
    • Хи
      Химената
      1 0
      23:38, 7 дек 2020
      Виждам , че не сте запознати много ! Д-р Менгеле е помогнал за съвременната медицина повече от всеки друг доктор на този свят! Просто човек трябва да чете за темите които го интересуват. Той много добре е знаел , че хората с които е правел опитите са щяли да умрат в жестоки мъки в лагерите . Изходът им е бил определен , така поне са помогнали с нещо.Между другото е присаждал сърца през 1943 година , когато ние сме търсели Левски да го продадем на турците да го обесят !
  • 2
    Да
    да
    3 -1
    11:55, 7 дек 2020
    по скоро вярвам на американското правителство отколкото на този. напишете в гугъл - файзер глобена за корупция. и ще разберете с какви мошета си имате работа
  • 3
    Ха
    хаха
    6 -1
    11:58, 7 дек 2020
    Точно от днес имате статия на сайта от водещ кардиохирург - лекарите се притесняват да си слагат ваксини заради това че още не се знае какви последствия ще имат.Хайде будалите, тръгвайте под строй да се ваксинирате.
    • Хи
      Химената
      0 -1
      23:41, 7 дек 2020
      Явно ще продължават тъпите селяни да мрът като кучета ! За сега не сме чули за никой умрял от ваксина , а ох корона измряха около 20 000 000 , милиона , за който не познава цифрите !
Последни новини