68 пациенти до момента са получили кръвна плазма при лечение от COVID-19 в област Пловдив, търсят се още доброволци

68 пациенти до момента са получили кръвна плазма при лечение си от COVID-19, осигурена от Районния център за трансфузионна хематология  в Пловдив. В момента в центъра са на разположение още 22 единици, а днес се очакват още 8 дарители.

Това съобщи областният управител Дани Каназирева, която посети центъра.

В Кръвния център са взети всички мерки за недопускане на зараза от коронавирус, осигурен е отделен вход и помещения, където се извършва извличането на кръвна плазма.

Сега това става на един апарат, като се очаква до Коледа да пристигне и втори апарат за извличане на кръвна плазма с 40 сета. Те са дарение от сдружение „Бизнесът за Пловдив“.

Областният управител посочи, че от Здравното министерство имат готовност да предоставят и трети апарат, ако от Кръвния център имат нужда.

„Отделно от това, вчера разговарях и със здравния министър за поисканите средства от нашия Кръвен център. Те също ще бъдат предоставени за закупуване на оборудването, от което имат нужда. Утре пристигат и консумативи – 80 сета, които са и най-важното и скъпо нещо към момента“, допълни Каназирева.

Директорът на Кръвния център доктор Соня Джевизова обърна внимание, че плазмата не е панацея и не може да се разчита само на нея за лечението на пациентите.

„В повечето случаи това е едно комплексно заболяване и изисква комплексен подход за различните симптоми, които се изявяват в различните хора. Плазмата е един елемент от лечението, но подчертавам, че не може да замести останалите терапевтични схеми“, допълни тя.

По думите й кандидатите за донори на кръвна плазма са различни – роднини на заболели, приятели, изкарали вече вируса и доброволци, които просто искат да помогнат.

От края на миналата седмица човек може да стане дарител на кръвна плазма не само с PCR тест, а и с антигенен тест и такъв за наличие на антитела от лицензирана лаборатория, с епикриза от болница или друг официален документ. Всичко става след лекарска преценка в самия център.

За целта на желаещия да дари кръв за плазма се правят необходимите изследвания в специално оборудвана линейка в двора на центъра. След като бъдат готови и лекарят прецени, че човекът може да дари, се пристъпва към самата процедура.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини