Ваксинацията срещу коронавирус в Северна Македония ще започне скоро с дарение от България

Здравният министър на Република Северна Македония Венко Филипче съобщи днес, че ваксинацията срещу коронавирус в страната ще започне скоро благодарение на дарение от България, предаде агенция МИА.

Филипче, който беше днес на посещение в София по покана на премиера Бойко Борисов и здравния министър Костадин Ангелов, каза, че българското правителство е решило да дари на съседната страна част от всяка доставка на ваксини, което означава, че ваксините в Република Северна Македония ще бъдат достъпни по същото време, както в страните от ЕС.

Той уточни, че като страна членка България има привилегията да преговаря директно с доставчиците на ваксини и благодарение на нейния приятелски жест Северна Македония скоро ще може да започне изпълнението на плана си за ваксиниране на 60-70 процента от населението.

Наред с дарението от България Република Северна Македония е заявила ваксини и чрез механизма КОВАКС, а Гърция и Полша са предложили съдействие в процеса. Република Северна Македония преговаря и с производители на ваксини за директна покупка от тях, съобщи здравното министерство.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини