Ако ситуацията с коронавируса се подобри - поетапно връщане на учениците от 5. до 12. клас в училище - от 18 януари

Ако ситуацията с коронавируса в страната се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане в училищата или към вариант на редуване на учениците от пети до 12-и клас. Една част от учениците да бъдат вкъщи, а друга част от тях да се върнат в училищата. Специалистите ни препоръчват, че е необходимо да имаме една пълна работна седмица, защото данните от празничните и почивните дни не са напълно показателни и не са напълно реални от гледна точка на отчетените случаи на COVID-19. Ако има вариант за подобряване на ситуацията, ще обсъдим през следващата седмица и ако има частично връщане на учениците в клас, ще бъде от 18 януари, а не от 11 януари, заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан до 31 януари ли ще останат да учат онлайн учениците от пети до 12-и клас.

Моята заповед от 31 декември 2020 г. за учениците от пети до 12-и клас е само за това учениците да се обучават в електронна среда, а заповедта за преустановянето на учебния процес е на министъра на здравеопазването, обясни днес министър Вълчев. "Моята заповед е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването, което не означава, че големите ученици - от пети до 12-и клас, ще бъдат на обучение в електронна среда до 31 януари", коментира образователният министър.

С министъра на здравеопазването ще обсъдим и ще разрешим някои допълнителни дейности, като държавните изпити по професия и олимпиадите, които са свързани с кандидатстването на учениците, обясни министър Вълчев. Вероятно това ще бъде разрешено от 11 януари, уточни той.

В момента са разрешени държавните зрелостни изпити за студентите от специалността "Медицина" и от другите специалности, каза образователният министър в отговор на въпрос кога ще се върнат студентите към присъственото обучение. Ще се вземе решение за студентите, но трябва да имаме трайно подобрение на епидемичната ситуация и намаляване на заразените, каза министър Вълчев. Той коментира, че много му се иска голяма част от учениците и студентите да се върнат към присъствено обучение, но към днешна дата е разумно това да стане за децата в предучилищната възраст и за учениците от първи до четвърти клас.

Министър Красимир Вълчев посети днес 143-то Основно училище "Георги Бенковски" в София, тъй като от днес учениците от първи до четвърти клас в страната се връщат за присъствено обучение в класните стаи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Оф
    Офаааа
    5 0
    21:32, 4 яну 2021
    А така, отваряй бе Вълчев, тъпкай хората в тия училища, пък после след две седмици - кривата нагоре, а след месец - трета вълна! Как пък не разбрахте с Мон-ските си тикви, че има болест, нов заразен - 70 % по-заразен щам и хората измират! За тестове на учителите нито дума, ваксините - къде май-месец - като се изпоразболеят и умрат някои излишни кадри! Ама важно е всеки ден интервюта дасе дават, глупости да се бълват и всички като тебе жадни за пиер и медийни изява всеки ден с новинипо ТВ и сайтовете! Е те тва е образованието у Хасковото и в цялата ни жална страна!
  • 2
    Ха
    ха
    2 0
    18:58, 5 яну 2021
    А ако не са отворени училищата как ще си карам джипка по тъмно още! Ааааа!
Последни новини