25 °C

Организации в защита на бездомните кучета водят преговори за съвместна работа с община Асеновград

Заместник-кметът на Асеновград инженер Стоян Димитров проведе две срещи с представители на неправителствени организации, чиято дейност е свързана с безстопанствените кучета. Идеята е общината да си сътрудничи с гражданските структури.

Целта на преговорите е едновременно да се синхронизира спазването на законовите норми, да се осигури безопасността на хората и да се намали популацията на бездомните четириноги.

Неправителствените организации „Дай лапа“ и „Добрата фея“ отправиха различни предложения. Такива са оказване на доброволна помощ при извършване на преброяване на безстопанствените кучета в града, улов и кастрация, обособяване на места за хранене на кучета и други.

От своя страна, община Асеновград може да осигури помещение, което да се реализира като кастрационен център и финансиране за извършването на услугите, като крайното решение за отпускането на средства за целта е на общинските съветници.

По време на срещите заместник-кметът Стоян Димитров съобщи, че в инвестиционната програма е заложено изграждане на площадка за разходка на домашни любимци.

Планирано е тя да бъде построена до края на 2021 г. в така наречения от местните жители „Кучешки парк“.

Междувременно, текат и преговори за изграждане на междуобщински приют за кучета, в който своя принос на финансиране да имат петте общини, участващи и в сдружението, обслужващо Депо за твърди битови отпадъци, а именно: Асеновград, Лъки, Куклен, Садово и Първомай.

Димитров увери, че е създаден регистър на безстопанствените кучета, както и такъв на домашните четириноги.

„Имаме най-добри намерения общината да си съдейства с неправителствените организации, защото резултатът ще бъде в полза на обществото“, каза в заключение на последната среща заместник-кметът.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини