Европейският съвет завърши без решение за затваряне на границите в ЕС

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС обсъдиха мерките срещу пандемията от Kовид-19, като се реши да бъдат приложени ограничения за несъществените пътувания и те да бъдат крайно непрепоръчителни. Това съобщи след онлайн заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че пътуванията през границите в ЕС, както и в европейските държави, трябва да бъдат само с основателна цел, особено за запазване на действието на единния пазар. В следващите дни ЕК ще предложи мерки за границите, така че да се избегне безцелното им затваряне, поясни тя.

Мишел отбеляза, че мерките трябва да бъдат гъвкави и, когато се налага, да бъдат допълнително повишавани. По неговите думи ЕС настоява сроковете за доставка на ваксините да се спазят и имунизацията да се ускори.

Фон дер Лайен и Мишел посочиха, че с решението на Съвета на ЕС от последните часове става възможно взаимното признаване на данните от антигенни тестове и по метода PCR. Те допълниха, че предстои да се уточни общ набор от данни, които да се съдържат в удостоверенията за поставена ваксина.

Засега в ЕС няма единодушно решение как удостоверенията да бъдат използвани. Предвижда се да се помисли как да не бъдат дискриминирани хората, които не си поставят ваксина по основателен повод, например заради здравословното им състояние, добави Мишел.

Фон дер Лайен заяви, че е необходимо проучванията в ЕС за мутации на вируса на Kовид-19 да се повишат пет пъти, за да се проследява разпространението на разновидностите на заразата и противоепидемичните мерки да бъдат съобразявани с промените. Тя уточни, че

ЕК ще осигури средства за тези допълнителни изследвания на положителните тестове на заразените.

Председателят на ЕК добави, че в ЕС ще бъде въведена четвърта категория в класифицирането на епидемиологичната обстановка в страните - тъмно червен. За пътници от такива държави към ЕС ще се изисква тест преди отпътуване и карантина при пристигане. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини