11 °C

Джипитата искат по-малко административна тежест при ваксинацията срещу COVID-19

Личните лекари призовават ваксинирането на пациентите да се вписва само на едно място

Личните лекари са готови да се заемат с масовото ваксиниране, но призовават имунизацията на пациентите да се вписва само на едно място, а не на 5, както е прието сега. Според джипитата в България е напълно възможно да се ваксинират от 50 до 100 000 души дневно, но трябва да се намали административната тежест.

„Общопрактикуващите лекари са единствената структура у нас, която има разкрити кабинети за ваксинация. И в най-отдалечените места има имунизационни кабинети. Трябват ни две неща – ваксини и желаещи да се ваксинират. Много е важно да се намали поне на половина в момента заложената в Националния имунизационен план административна тежест. Когато се слага една ваксина, се налага да отразя нейното поставяне на цели 5 места - в амбулаторния лист,  в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизирам голям брой хора за ден. Вероятно 15 минути няма да ми стигнат да ваксинирам един човек при всички тези документи”, обясни в ефира на "Здравей, България" д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.  Според него е достатъчно информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния

На въпрос има ли забавяне при ваксинирането на личните лекари, той обясни следното:

„До миналата седмица имаше проблем в София. Там работят 1/3 от джипитата у нас. С подкрепата на Столичната колегия на Лекарския съюз  нещата се уредиха. Мисля, че всички желаещи са получили първата доза”, поясни Миндов.

Лекарят обясни още, че ваксинирането на хората, които попадат във фаза 6 - тези между 45 и 65 години, вероятно ще бъде догодина.

„Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал. Общо 243 000 души попадат в нея. При стоматолозите ваксинирането върви много бавно”, посочи още д-р Миндов.  

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Па
  пациент
  3 -1
  12:53, 26 яну 2021
  не стига че лекуват по телефона а имдават по 1000лв всеки месец за лекуване на болни от Ковид ами сега мрънкат че много трябвало да пишат те и без това друго не правят даже ще им дават и по 10лв на ваксиниран защо нали това им е работата Ище видите какви шашми ще стават Срещу заплащане на когото му трябва документ че е ваксиниран плаща и е готов
  • Сп
   Спас
   2 -2
   16:50, 26 яну 2021
   Пациентчето, в една корупционна ситуация винаги има две страни. Не давайте, и те няма да вземат. Ама ти още от сега си решил. Притрябва ли ти документ ще си платиш вместо да се ваксинираш.
   Между другото. Щом ти се виждат много парите които получават докторите вземи завърши една медицина че да се опаричиш. Нищо работа е.
 • 2
  До
  до Спас
  3 0
  18:29, 26 яну 2021
  на мене нито ми е нужен документ ниго пък и ще се ваксинирам а пък ми е малко късничко и да уча Но не реви за заплатите на докторите защото на идея си нямате какви пари вземат джипитата и по отделенията Най-ощетените доктори са в спешна помощ макар че точно те са на първа линия за всичко денонощно търчат докато джипитата си изключат още в 13ч телефоните и не вдигат до другия ден
  • Сп
   Спас
   1 -2
   19:02, 26 яну 2021
   Не искам да съм груб, но вие наистина ли знаете колко получава един личен лекар? Правите ли разлика между това което му превеждат от касата, и това което на практика е неговата заплата / Ако може да се нарече така тази част от сумата която влиза в джоба му /.
   За да не протакаме дискусията ще ви кажа че от големите пари / за които вероятно сте чули / които касата му превежда той плаща заплата на мед. сестра, пенсионни осигуровки за себе си и сестрата, здравни осигуровки, данъци на държавата, наем за кабинета, ток, вода, и други консумативи свързани с работата му, Като махнете всички тези присъщи разходи за доктора остават грубо около две хиляди. Малко повече, или малко по-малко в зависимост от това колко пациента има. Аз не бих нарекъл това " големи " пари. За вас не знам.
 • 3
  До
  до спас
  1 -1
  22:38, 26 яну 2021
  две хиляди лева може да вземе едно джипи на село но не и в градовете където пациентите им са по3000-4000хиляди някъде и повече ,акакво ще кажете за потребителските такси ,мед удостоверения някое джипи да е издало касова бележка,а повечето случаи наемат мед сестри пенсионерки за да не плащат осигуровки ,две хилядилева наистина не са много пари ,но нашите джипита работят за много много повече Живи и здрави да са ,но пак ще повторя ,че бърза помощ им върши основно работата а не могат да вземат и 2000лв накрая
 • 4
  Сп
  Спас
  0 -1
  12:36, 27 яну 2021
  Едва ли ще успея да променя мнението ви, а и излишно задълбахме в темата. Ще ви кажа само че в Хасково има 31 Джипита. По три, четири хиляди пациенти означава че Хасково трябва да е 90 - 120 хиляден град. Не съм сигурен дали в целия окръг сме останали толкова. Повече пациенти имат личните лекари които работят в затънтените кърджалийски села защото там млади не искат да ходят. Един от тях обслужва / друг е въпроса до колко може да го прави / по петнайсетина села и махали, и действително имат по три, пет хиляди пациенти. Градски доктор с повече от две хиляди е рядкост. Имаше такива в началото, но тъй като не могат да обслужват толкова хора те наеха пенсионирани фелдшери да им помагат. Това свали качеството, и хората масово се отписаха от тях.
  За това дайте да не гледаме в паничката да докторите. Те ако бяха много добре платени нямаше шейсет, седемдесет процента от завършващите медицина да тръгват за чужбина на другия ден след като си вземат дипломата.
 • 5
  До
  до Спас
  2 0
  18:24, 27 яну 2021
  оставам на същата позиция защото 45год работя в тази сфера и съм се нагледала на такива извращения ,че трябва да си бил вътре в нещата за да си наясно А колкото до младите лекари бягат защото на Запад за няколко години вземат специалност , тука макар че ревем че нямаме специалисти не се прави нищо по въпроса ,знам го от личен опит Бъдете жив и здрав

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини