Маските стават задължителни, без шлемове и шалове: какво гласят новите здравни заповеди

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов издаде три нови заповеди, с които въвежда промени в режима на ограниченията, част от които вече бяха обявени.

Ново правило е, че от 1 февруари до 30 април вече няма да се разрешава вместо маска устата и носът да се покриват с шал или шлем. Защитните маски стават задължителни на закрити обществени места, както и при струпване на хора на откритите обществени пространства. Допустимо е обаче да се носят по-евтините еднократни маски, както и текстилни, а не непременно по-скъпите и от по-висок клас FFP2, към които преминаха редица европейски държави.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в тях са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и други подобни събития.

Ето конкретните дати и специфични условия по сектори:

Как ще учат учениците

От 4 февруари по график се допускат присъствените учебни занятия за учениците от 5-и до 12-и клас

Заповедта на здравния министър определя конкретен график, по който това ще става. 

4 - 17 февруари - присъствено ще учат учениците от 7, 8 и 12 клас;

18 февруари - 2 март на училище ще ходят учениците от 5, 10 и 11 клас;

4.- 17 март - в класните стаи се връщат учениците в 6, 9 и 12 клас.

Заповедта разрешава семестриални изпити на студентите, които не могат да бъдат проведени ефективно в електронна среда, да се полагат присъствено. Условието е да се запълва не повече от 30% от капацитета на учебната зала, а продължителността на изпита да не надвишава два часа.

Как ще работят културните средища

От 1 февруари се разрешават посещенията в кината, както и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство. Условието е да се използват до 30% от капацитета на помещенията и се спазва физическа дистанция.

От същата дата фитнесите също могат да възобновят работата си като използват до половината от капацитета на помещенията.

Възобновяват работа и търговските центрове и моловете. Непълнолетните имат право да ги посещават, но само ако са придружени от родител или друг пълнолетен.

Какво се предвижда за заведенията

Определен е и режимът за заведенията, чиито собственици се разделиха във вижданията си за това кога са готови да подновят работата си, като част от бранша готви протест утре.

От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове. Условието за работещите е да използват до 50% от капацитета си, а разстоянието между облегалките на столовете на две съседни маси да е поне 1.5 метра. Персоналът е длъжен да носи предпазни маски.

Какво трябва да знаят пристигащите

От 29 януари пристигащите в страната трябва да предоставят документ за негативен резултат от PCR-тест. Крайната дата, до която ще важи това изискване, засега е 30 април. Тестът трябва да е направен до 72 часа от пристигането.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Да
    Да
    15 -5
    08:53, 27 яну 2021
    Опитите продължават мишките мълчат
    • Бо
      Боли ма фара за тебе
      6 -1
      09:54, 27 яну 2021
      Я си седя у дома и си пръцкам с кеф, щото съм Диван-ТуЛуП
  • 2
    ЕС
    е стига вече де
    6 0
    11:28, 27 яну 2021
    след изборите всичко ще си дойде на мястото
  • 3
    Ян
    Яна
    7 -1
    12:46, 27 яну 2021
    И на най-глупавия стана ясно, че цялата история с този Ковид е една измама, сътворена за поробване на хората и за превръщането им в уплашено стадо животни, както и за колосални далавери за трилиони долари/евро. Не, че Ковид не съществува – той съществува и е ясно, че е генно модифициран. Но той не е смъртоносен. А ковид-идиотите, които имат желание да се ваксинират, по-добре да се опомнят навреме и да не рискуват живота и здравето си. Защото вероятността да се разболееш или да умреш от тази измамна ваксина е по-голяма, отколкото да се разболееш или да умреш от Ковид-19,20,21 и какъвто си номер там му измислят за настоящата година. Не виждате ли, че фармафията е най-гнусната от всички видове мафии, съществуащи по света и тя е в пълен унисон със сатанистката политика на всякакви глобалисти и либерасти.
Последни новини